FOTO: null

Prema računici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, usvajanjem pravilnika o cijenama lijekova uštedjelo bi se oko 56 miliona evra, od čega bi 42 miliona evra bila ušteda u fondovima zdravstvenih osiguranja.

"Taj novac mogao bi se iskoristiti za neke druge stvari, plaćanje skupih terapija, liječenje rijetkih bolesti ili kao pomoć bolnicama i kliničkim centrima koji se nalaze u velikim finansijskim problemima", rekla je Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Inače, ova agencija nedavno je izradila Pravilnik o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova, koji bi trebalo da se nađe pred Savjetom ministara BiH, međutim to neće biti nimalo lak posao jer već više od tri godine se opstruiše njegovo donošenje.

Na izrađeni pravilnik pozitivno mišljenje 7. decembra dao je i Stručni savjet Agencije za lijekove i medicinska sredstva i ostalo je još samo da Ministarstvo finansija i trezora BiH da svoje mišljenje kako bi se pravilnik našao na sjednici Savjeta ministara BiH.

"Bićemo uporni i tražiti da pravilnik o cijenama lijekova bude usvojen, a za taj pravilnik imamo i podršku Svjetske banke", rekla je Grubiša.

"Nezavisne" su još ranije pisale da bi sa Pravilnikom o načinu kontrole i načinu oblikovanja cijena lijekova građani BiH plaćali i do 20 odsto nižu cijenu lijekova. Tu cijenu danas slobodno formiraju farmaceutske kuće, a sa pravilnikom ona bi se pravila na bazi prosječnih cijena koje važe u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, međutim i dalje bi zbog visoke i jedinstvene stope PDV-a od 17 odsto cijene lijekova u BiH bile više nego u tim zemljama, ali daleko manje nego što je sada slučaj.

Usvajanju pravilnika nadaju se i Fond zdravstvenog osiguranja RS i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kojima bi, kako je već navedeno, u budžetima ostalo 42 miliona evra. Ova sredstva trenutno završavaju van zemlje i u kasama farmaceutskih kuća koje na sve moguće načine i uz pomoć pojedinaca na vlasti opstruišu donošenje jedinstvenog akta kojim bi bio uveden red na tržište lijekova.

"Farmaceutski lobi, posebno onaj koji zastupa domaće proizvođače, ponovo se aktivirao i najvjerovatnije da će se ponovo ići na izradu novog pravilnika, jer će izgovor Savjeta ministara BiH biti da se čeka izbor novog rukovodstva Agencije za lijekove i medicinska sredstva, što može trajati mjesecima, jer konkurs za direktora je tek raspisan", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Savjetu ministara BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )