FOTO: null

Brioche Dorée je mali bistro u Torontu u kojemu, osim omiljenog toplog napitka i sendviča pripremljenog prema želji, posjetioci dobiju i dozu umjetnog sunčevog svjetla.

Upravo su im to poslužili radnici ovog kafića, kako bi mušterije probudili iz zimske apatije.

Radnici bistroa, prije nego što su otvorili vrata svojim mušterijama, petnaest su minuta nosili specijalne naočale na svojim glavama, kako bi upili zrake umjetnog sunca, koje, navodno, pomažu ljudima da izađu iz depresije.

Naočale, koje se zovu Re-timer, odašilju posebno zeleno svjetlo, koje ljudskom mozgu šalje iste ili barem slične informacije kao da sjedite na suncem okupanoj plaži.

Jedna od gostiju, Josi Sarne posjetila kafić i bila je zadovoljna uslugom koju je dobila. Upoznata je sa terapijama svjetlom, koje pomažu da se ljudi osjećaju bolje.

“Ove naočale je najbolje nositi do kraja februara, pa neće ni biti depresije”, rekla je Josi.

Drugi su smatrali kako u naočalama izgledaju pomalo smiješno, ali priznali su da su se ipak osjećali dobro. Prijateljice, njih tri, koje su takođe svratile na kavu i sendvič to su se jutro stalno smijale.

“Ne znam funkcioniše li ovo, ali zbog ovih smo se naočala i toga kako nam stoje, stalno cerekale”, rekla je Bill Phillips.

Terapije umjetnim svjetlom dobro su poznate stanovnicima nordijskih zemalja, poput Švedske i Norveške. Iako nije riječ o pravim sunčevim zrakama, to je način da se kompenzuje nedostatak istih. U svakom slučaju, razvedri čovjeka tokom tmurnih zimskih dana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )