FOTO: Nezavisne

BIHAĆ - Desetoro uhapšenih lica u okviru policijske akcije "Pero", koja je provedena ove sedmice, ostaće u jednomjesečnom pritvoru, odlučio je Kantonalni sud u Bihaću na osnovu zahtjeva Tužilaštva USK.

Pritvor je određen za Admira Hadžipašića, Zuhru Hadžipašić, Sulju Suljića, Asmira Nuhića, Selvira Ćoralića, Senada Haurdića, Ismetu Kovačević, Nerminu Civić, Sadinu Šehić i Gorana Lalovića.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, porezna utaja i pranje novca.

Adnan Tulić, postupajući tužilac u ovome predmetu, istakao je kako, praktično, prava istraga u ovome predmetu tek počinje.

"Pred nama je veliki posao, moramo saslušati veliki broj svjedoka, ali ono čemu smo već na tragu jeste da je krivotvoren veliki broj srednjoškolskih i fakultetskih diploma. Bitno je istaći da lica koja smo pustili, jer privedeno je ukupno dvadeset osoba, jesu lica koja su pristala s nama sarađivati i ona su priznala svoju ulogu unutar ove kriminalne organizacije i način kako je funkcionirala", istakao je Tulić.

On je istakao kako će trebati dosta vremena da se ovaj predmet dokumentuje, ali da su slanjem prikrivenih istražitelja i smiluranim kupovanjem diploma pokazali na koji način se dolazi do njih.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas pronalazili lica kojima su za novac pribavljali različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o nekoliko hiljada diploma, te su na takav način stekli višemilionsku korist. Samo u posljednjih pet mjeseci dokumentovano je čak 300 nezakonito izdatih diploma. Osim što su stekli višemilionsku korist, oštetili su budžet FBiH za više od 200.000 KM neplaćenog poreza.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )