FOTO: N1/Reuters

Odigrano je poslednje, šesto kolo, u grupnoj fazi Lige šampiona, što znači da su poznati svi putnici u knock-out fazu. Nakon što su to dan ranije učinili Chelsea, Sevilla, Dortmund, Lazio, Juventus, Barselona, PSG i Leipzig, pridružili su im se i zvanično Bayern, Atletico, Real, Borussia Moenchengladbach, Manchester City, Porto, Liverpool i Atalanta.

U terminu od 18:55 su prolazak dalje potvrdili Liverpool i Atalanta iz grupe D, dok će Ajax nastaviti takmičenje u Ligi Evrope. U terminu od 21:00 sat Bayern, Manchester City i Porto su već znali da idu dalje, dok je najžešća borba vođena u grupi B, gdje su sva četiri tima, Real, Moenchengladbach, Shakhtar i Inter bili kandidati za prolazak.

Real Madrid je na svom Santiago Bernabeu stadionu savladao Borussiju iz Moenchengladbacha i tako kao prvoplasirani izborio osminu finala. U grupi gdje je svaka ekipa mogla dalje, sa dva gola Benzeme, Real je obezbijedio prvo mjesto protiv neugodnih Nijemaca.

Inter i Shakhtar iz Donetska remizirali su 0:0, zbog čega je Borussia Moenchengladbach prošla dalje sa osam bodova. Isto je imao i Shakhtar, ali je njemački tim bio bolji u međusobnim duelima i prošao dalje. Ovakav rasplet znači da Inter ispada iz Evrope.

Bayern iz Minhena rutinski je kod kuće odradio posao protiv Lokomotive iz Moskve, te upisao petu pobjedu u šest mečeva grupne faze. Sule i Choupo-Moting pogađali su mrežu Moskovljana za uvjerljivo prvo mjesto.

U ovoj grupi, grupi A, Atletico Madrid je pobijedio Salzburg u gostima, te se tako domogao drugog mjesta i eliminacione faze. Hermoso je pogodio u 39. minuti za vodstvo, a i ovjeru drugog mjesta donio je Carrasco u 86. minuti. Salzburg će prezimiti u Evropi, ići će u Ligu Evrope, dok je eliminisana Lokomotiva.

Grupa C je već od ranije imala putnike dalje, to su bili Manchester City i Porto. Englezi sa prve, Portugalci sa druge pozicije. Jedina nepoznanica bilo je treće mjesto, odnosno Olympiacos ili Marseille.

City je na svom terenu savladao Marseille sa 3:0, A Olympiacos je izgubio kod kuće od Porta rezultatom 2:0. Golove za City dali su Torres, Aguero i Sterling. U Ligu Evrope će Olympiacos sa tri boda, jer imaju bolji međusobni skor u duelima sa Marseilleom. Grci su savladali Marseille u prvom kolu sa 1:0, dok je Marseille bio bolji u uzvratu 2:1. Marseille ispada zbog gola u gostima. 

Ajax u Ligi Evrope Atalanta ide dalje

Fudbaleri Atalante svladali su u Amsterdamu domaći Ajax sa 1-0 (0-0) u odlučujućoj utakmici za plasman u osminu finala Lige šampiona i tako se pridružili Liverpoolu, koji je već kolo prije kraja osigurao prvo mjesto u skupini D, a takmičenje završio remijem 1-1 na gostovanju kod danskog Midtjyllanda.  Pobjednički pogodak za Italijane u areni Johan Cruijff postigao je Kolumbijac Luis Muriel u 85. minuti na asistenciju Švajcarca Rema Freulera. Gosti su u tom trenutku imali igrača više na terenu, jer je u 79. minuti zbog drugog žutog kartona isključen holandski vezista Ryan Gravenberch.

U Herningu je Liverpool poveo nakon 55 sekundi igre, kad je Mo Salah oduzeo loptu domaćoj obrani i pomalo sretno ju uspio ugurati u mrežu, postavši sa 22 pogotka najbolji strijelac u istoriji Liverpoola u utakmicama Lige šampiona. Domaća ekipa je izjednačila s bijele tačke, a strijelac je bio Alexander Scholz u 62. minuti. Do kraja utakmice postignut je po još jedan pogodak na obje strane, ali su odlukom VAR-a poništeni i onaj Scholzov u 77. minuti (ofsajd) i onaj Mimamina u 90. minuti (igranje rukom).

Livepool je sa 13 bodova osvojio prvo mjesto, a Atalanta je sa 11 bodova završila kao druga, dok je Ajax ostao treći sa sedam bodova i nastaviće takmičenje u nokaut fazi Europske lige. Midtjylland je osvojio dva boda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )