FOTO: pixabay

Mislim da treba da čitamo samo onu vrstu knjiga koje nas ranjavaju i ubadaju. Ako nas knjiga koju čitamo ne probudi udarcem po glavi, zašto je čitamo? Trebamo knjige koje nas pogode kao katastrofa, rastuže duboko, kao smrt nekoga koga smo voljeli više nego sebe… Knjiga mora biti sjekira za smrznuto more u nama, svojevremeno je rekao Franc Kafka o knjigama.

Iako je njihov značaj ostao isti, u modernom dobu se sve manje pronalazi vrijeme za čitanje, ali i otkrivanje novih naslova koji će da nam zarobe pažnju i iz kojih ćemo naučiti nešto novo. Od pojave virusa korona, izolacije i cijele situacije koja je svijet zadesila u 2020. godini tražimo samo negativne strane. Međutim, možda su se baš u ovoj situaciji pojavile nove prilike kojima bismo mogli da se bavimo, a za koje ranije nismo imali vremena. Jedna od njih je i čitanje knjiga.

U posljednje vrijeme mnogo poznatih ličnosti, posvećenih čitalaca i ljubitelja pisane riječi pokreće svoje književne online klubove koji su dostupni svima, a ti klubovi su postali prave zajednice za razmjenu kvalitetnih naslova i parče dobre diskusije. Glumice, pjevačice, voditeljke  ujedinjene su u misiji da otkriju nova sjajna imena i naslove i podijele svoje mišljenje.

"Between Two Books"
Florens Velš, poznatija kao pjevačica grupe "Florence + The Machine", otvorila je svoj književni klub još 2012. godine i to preko Facebooka.
Florens je svoju ljubav prema knjigama, pogotovo poeziji koju i sama piše, željela da podijeli s drugima pa je pokrenula stranicu koja je ubrzo pronašla svoj prostor i veliki broj pratilaca na Instagramu.

Svakih nekoliko nedjelja dodaje novu knjigu, a uvijek ih bira ona ili neko od njenih prijatelja - mahom takođe poznatih ličnosti iz muzičkog svijeta. Nakon objavljivanja svake nove knjige, Florens poziva sve zainteresovane na diskusiju.

"Belletrist"
"Belletrist" je pokrenula glumica Ema Roberts kada je u razgovoru sa prijateljicom i filmskom producentkinjom Karahom Prajs pričala na temu rutine čitanja i koliko je možda teško, ali i neophodno izdvojiti određeno vrijeme u danu i posvetiti se sebi i knjizi.
Njih dvije biraju mjesečnu "domaću zadaću", a naslovi su prilično raznovrsni i variraju od lake i zabavne literature pa sve do sofisticiranih naslova, a takođe vode i blog na kome redovno objavljuju i intervjue sa raznim autorima.

"Hello Sunshine - Reese's Book Club"
Svakog mjeseca Ris Viterspun bira jednu knjigu koju voli i koja za centralni lik ima ženu. Ris je osnovala ovu književnu zajednicu 2017. godine, a ona već sada broji više od 1,8 miliona pratilaca.
Neke od knjiga koje je ovdje otkrila i preporučila su tokom vremena postale ozbiljno poznati naslovi ne samo u književnom svijetu, nego i u televizijskom, budući da su među njima i serije "Nevine laži", kao i "Na sve strane mali požari".

"Our Shared Shelf"
Glumica i UN ambasadorka dobre volje Ema Votson pokrenula je "Our Shared Shelf" 2016. godine s idejom da bude mjesto ohrabrivanja i podržavanja autorki, feministički klub s ciljem da se podijele znanje, mudrost i iskustvo koji prevazilaze svijet knjiga.
Svakog mjeseca djevojke diskutuju o novom naslovu, a priča o knjizi gotovo uvijek postane obojena i živim debatama, strastvenim razgovorima, intelektualnom radoznalošću i nerijetko uključuje i same autorke.

"Oprah's Book Club"
U saradnji s "Appleom" napravljena je aplikacija preko koje je moguće downloadovati sve knjige koje se preporučuju na ovoj platformi i imati ih svuda sa sobom. Trenutno aktuelna je "Caste" Isabel Viklerson.


Za svaku knjigu Opra Vinfri piše svoj komentar i zašto baš preporučuje dati naslov, i to na iskren, posvećen i ubjedljiv način da je gotovo nemoguće da ne stavite na read listu naslov koji pominje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )