FOTO: pixabay

Utakmicama 26. kola Bundeslige i Cvajte biće nastavljeno prvenstvo u dvije elitne lige Njemačke, koje je prekinuto još 8. marta zbog pandemije virusa korona i biće to prva evropska država u kojoj će biti nastavljen šampionat.

Tako će se Nijemci pridružiti Bjelorusiji i Farskim Ostrvima, koji su u međuvremenu započeli nacionalne šampionate, a još je poznato kada će se prvenstva nastaviti u 18 država. Već 23. maja na scenu će Mađari i Česi, 28. Danci, 29. Austrijanci i Poljaci, a posljednjeg dana ovog mjeseca biće zaigran se fudbal u Srbiji, Izraelu, Ukrajini, Hrvatska i Litvaniji. Crnogorci će na teren 1. juna, Albanci 3, Portugalci 4, Bugari 5, a za njima će krenuti da se igra i u Turskoj (12. jun), Islandu (13. jun), Norveškoj (16. jun) i Finskoj (17. jun).

Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksandar Čeferin vjeruje da će najveći broj liga u Evropi biti završen.

- Imamo konkretan plan za kraj sezone. Siguran sam da će većina zemalja završiti svoje lige. Ukoliko neko ne želi, po svom izboru, moraće da igra kvalifikacije za učešće u evropskim takmičenjima. Moramo sačekati da Izvršni odbor UEFA potvrdi datume, ali mogu reći da će sezona u Evropi biti završena, ako sve ostane kako treba, u avgustu - rekao je Čeferin.

Situacija sa virusom korona uticala je na klubove u finansijskom smislu.

- Prilagodićemo sistem finansijskog fer-pleja, ali konačna odluka u tom pogledu još nije donesena. Mislim da je važno da to bude urađeno, jer klupska situacija nije laka i svi smo na istom brodu - nastavio je Čeferin.

Od najjačih pet evropskih liga za sada je Francuska jedina koja je obustavila šampionat i proglasila tabelu prije pandemije virusa korona kao konačnu.

- Preuranjena odluka. Imamo dvije njihove ekipe u Ligi šampiona ove sezone i to znači da oni neće igrati do avgusta. Ne znam da li je to dobro za njih. Ipak, to nije moja odluka i to moramo da poštujemo. Nećemo se baviti tom situacijom. Poslali smo im smjernice koje im mogu biti formula za kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope - dodao je Čeferin.

Osim Francuza nacionalne lige prekinuli su Belgija, Holandija, Luksemburg i Gibraltar i neće ih nastavljati.

Očekivani nastavak

Još u devet zemalja poznat je termin očekivanog nastavka fudbalskog prvenstva. U Litvaniji je to 30. maj, u Sloveniji i Slovačkoj 6. jun, Švajcarskoj 8, Engleskoj i Španiji 12, Italiji 13, a Grčkoj i Švedskoj 14. jun. Preostalih 19 evropskih zemalja još čeka odluku o nastavku. To su: Andora, Jermenija, Azerbejdžan, BiH, Kipar, Škotska, Estonija, Vels, Gruzija, Sjeverna Irska, Kazahstan, Letonija, Sjeverna Makedonija, Malta, Moldavija, Republika Irska, Rumunija, Rusija i San Marino.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )