FOTO: srna

SARAJEVO - Srbi koji posjeduju imovinu u Federaciji BiH /FBiH/ pozvani su da se obrate kancelarijama za pružanje besplatne pravne pomoći i aktivno učestvuju u postupku prijave svoje imovine, a samim tim i na vrijeme zaštite imovinsko-pravne interese od eventualne zloupotrebe u projektu registracije nekretnina na području FBiH.

Pravnik u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH Ana Dursun napomenula je da kancelarije za pružanje besplatne pravne pomoći otvorene u Banjaluci, Istočnom Novom Sarajevu, Nevesinju, Zvorniku, Bijeljini i Mrkonjić Gradu. 

"Ideja o formiranju kancelarija za pružanje besplatne pravne pomoći proizašla je iz sporne odbredbe člana 67 Zakona o zemljišnim knjigama FBiH gdje se jasno navodi da organ prilikom sprovođenja samog postupka formiranja novih ZK uložaka ne poziva stranke lično, već to čini putem oglasne ploče suda ili putem sredstava javnog informisanja, što smatramo da je nedovoljno", navela je Dursunova na konferenciji za novinare u Sarajevu. 

Ona je naglasila da zainteresovana lica koja posjeduju imovinu u Federaciji na taj način ne mogu adekvatno zaštiti svoju imovinu, a samim tim i prijaviti svoju imovinu i zakonom predviđenim rokovima. 

Prema njenim riječima, zakonom predviđeni rok iznosi 60 dana, s tim što se taj rok može produžavati i do 90 dana do pribavljanja dokaza o pravu vlasništva, kao i u nekim izuzetnim slučajevima i do godinu dana od dana objavljivanja oglasa za pojedine katastarske opštine. 

"U slučaju propuštanja svih ovih rokova, Srbi će vlasništvo nad imovinom morati dokazivati dugotrajnim sudskim procesima koji su, nerijetko, i jako skupi", rekla je Dursunova. 

Ona je navela i određene katastarske opštine koje su rađene u proteklom periodu, ističući da je za opštinu Centar Sarajevo, od ukupno deset, rađena katastarska opština Sarajevo četiri, Sarajevo 10 i Sarajevo sedam. 

Za opštinu Stari Grad rađeno je Sarajevo tri i katastarska opština Sarajevo 11, a za opštinu Novo Sarajevo rađeno je Novo Sarajevo dva i Novo Sarajevo pet. 

Za opštinu Stari Grad Sarajevo rađen je Buća Potok i Dolac. 

"Što se tiče Ilijaša i Vogošće, koji su takođe pod nadležnosti Opštinskog suda u Sarajevu, dosad je urađeno za opštinu Ilijaš, Ilijaš grad, Podgora jedan i Podgora dva, Vogošća, Kadarići, Elešehovići, LJubina i Nišići. Za Vogošću je rađena Kobilja glava i Gora", navela je Dursunova. 

Prema njenim riječima, u toku je uspostavljanje ZK uložaka za katastarske opštine Sarajevo devet, Sarajevo 13, odnosno za opštine Stari Grad Sarajevo, zatim za opštine Ilijaš, LJubnići i Bioča i za opštinu Vogošća, katastarska opština Vogošća i Uglješići. 

"U narednom periodu očekujemo nastavak zamjene ili uspostave novih ZK uložaka i u drugim katastarskim opštinama na teritoriji grada Sarajevo, a i šire", najavila je Dursunova. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )