FOTO: null

Požar koji danima bjesni na trebinjskim brdima dostiže kriznu tačku, ali trebinjski i lastvanski vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i radnici Centra za gazdovanje kršom ulažu vanljudske napore da sačuvaju sela i što više neopožarenog terena.

Ovo je zaključeno na večerašnjoj sjednici Gradskog kriznog štaba, na kojoj je donesena odluka da se što prije zatraži pomoć od republičke Civilne zaštite, Ministarstva odbrane BiH, kao i pomoć susjednih država koje bi Trebinju ustupile kanadere za gašenje požara jer je u pitanju nepristupačan teren.

"Danas smo se nadali da će ljudi na terenu uspjeti lokalizovati požar, ali su vjetar, nepristupačni teren i visoka temperatura uradili svoje, pa je tek večeras postalo jasno da se mi sopstvenim snagama ne možemo izboriti sa ovom elementarnom nepogodom, u kojoj moramo prvenstveno spasavati ljude, pa onda i njihova dobra", rekao je načelnik Gradskog kriznog štaba Slavko Vučurević.

On je istakao da su i "Hidroelektrane na Trebišnjici" stavile na raspolaganje gasiocima i svoju jedinicu i materijalno-tehnička sredstva, kako bi se zajednički sanirao požar, a pozvao je i sve građane Trebinja, kao i mještane koji imaju imanja na terenima kretanja požara, da pomognu vatrogascima i dobrovoljcima koji se javljaju da pomognu kod suzbijanja ove strihije.

"Prije nekoliko godina smo imali takođe velike požare, a ovaj je, prema iskustvima naših starih vatrogasaca, jedan od najgorih, jer je u pitanju nepristupačan teren, a vjetar raznosi vatru u svim pravcima. Osim bojazni za pet tamošnjih sela, postoji strah da bi vatra za 24 sata mogla izbiti do Leotara", rekao je na sjednici Kriznog štaba komandir Trebinjske vatrogasne jedinice Danko Vuković.

On dodaje da se požarna linija širi polukružno u obliku potkovice nevjerovatnom brzinom, dok je drugi krak koji se spušta prema selu Staro Slano  dugačak oko 4 do 5 kilometara, ali se vatra večeras ne širi nekom velikom brzinom.

"Mi smo već tri dana i dvije noći na terenu bez i jednog sata sna, pa sam jedan dio vatrogasaca danas poslao kući na odmor jer kuće trenutno nisu ugrožene, a ujutro će mi biti potrebni odmorni", kaže Vuković, apelujući na pomoć iskusnih gasilaca koji znaju raditi sa vatrogasnim cisternama i vatrogasnom opremom.

Iako su kuće i štale sela na trebinjskim brdima spasene, Vuković je konstatovao da, nažalost, ima izgorjelih oko 15 do 20 električnih stubova, te da je iza vatre ostala samo garež i pustoš, koja se nije mogla ničim spriječiti jer su visoke temperature i vjetar svih ovih dana stvarale situaciju da i tamo kuda su vatrogasci prošli i pogasili plamen - on se ponovo javljao.

I rukovodilac Jedinice HET-a Miodrag Batinić, koji je svojevremeno i sam bio komandir Vatrogasne jedinice Trebinje i suočavao se prije nekoliko godina sa sličnom situacijom upravo na ovom terenu, kaže da u jedinici imaju 40 ljudi, iako oni nisu profesionalci, već Jedinica za opšte namjene, pa je pored njega, kako kaže, potreban još jedan profesionalni koordinator koji će ih voditi.

Pored činjenice da je angažman svih u Trebinju neophodan kako vatra ne bi zaprijetila brojnim selima, ali i predajniku na Leotaru, gradski Krizni štab je složan i u konstataciji da je pred gasiocima teška i neizvjesna noć.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )