FOTO: null

Najčešći razlozi za otvaranje bolovanja u semberskoj regiji su povrede, bolesti koštano-mišićnog sistema, bolesti krvotoka, bolesti povezane sa trudnoćom, tumori, te duševni poremećaji.

Prvostepena ljekarska komisija za ocjenu privremene nesposobnosti Centra za medicinu rada i sporta Bijeljina za nešto više od četiri mjeseca obavila je 1.853 pregleda - mjesečno 427.

Prema riječima specijaliste medicine rada Danijela Mrđenovića, broj osposobljenih radnika u ovom periodu je 401 ili 21,64 odsto, dok je broj produženja bolovanja 1.452 ili 78,36 odsto.

U Centru, koji pokriva opštine Pelagićevo, Ugljevik, Lopare i Bijeljinu, mogu se obaviti i zdravstveni pregledi za vozače motornih vozila i izdavanje ljekarskih uvjerenja o fizičkoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima A, B, C, E i D kategorije /kandidata i instruktora/.

Pregledi važe i za lica koja učestvuju u riječnom, pomorskom i vazdušnom saobraćaju.

Istovremeno, vrše se zdravstveni pregledi i za izdavanje uvjerenja o fizičkoj i duševnoj sposobnosti za nabavljanje, držanje i nošenja oružja i municije, zatim prethodni, periodični, vanredni, ciljani i sistematski pregledi radnika koji rade na radnim mjestima sa povećanim i bez povećanog rizika.

U centru vrše zdravstvene preglede prosvjetnih radnika, lica koja rade sa izvorima jonizujućih i nejonizujućih zračenja, kao i lica koja za rad koriste opremu sa ekranom, te obuku radnika iz prve pomoći.

"U Semberiji ima oko 11.000 sportista organizovanih u raznim klubovima, pa obavljamo i njihove zdravstvene preglede, kao i preglede sportskih radnika - profesionalaca, rekreativaca i amatera", kaže za Srnu Mrđenović.

Pregled sportista mlađih od petnaest godina, uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu, u potpunosti je besplatan, a od petnaest do osamnaest godina vrši se uz participaciju od dvije KM.

Način, postupak kao i rokovi obavljanja prethodnih i periodičnih ljekarskih pregleda radnika na radnim mjestima sa povećanim rizikom utvrđen je Pravilnikom o prethodnim i periodičnim ljekarskim pregledima radnika na radnim mjestima sa povećanim rizikom u vremenskom intervalu od 12, 18 i 24 mjeseca.

"U našoj ustanovi od početka rada, 1. novembra prošle godine do 20. aprila ove godine, obavljeno je 478 periodičnih pregleda radnika", napominje Mrđenović.

Prošlog novembra počela je sa radom i Prvostepena komisija u kojoj je specijalista medicine rada, a svi članovi komisije su radnici Centra za medicinu rada i sporta Bijeljina.

U Republici Srpskoj, u prošloj godini, na bolovanju je mjesečno bilo oko 9.100 radnika, što je znatno manje u odnosu na ranije godine, kada se na bolovanju, u prosjeku, mjesečno nalazilo oko 10.500 radnika.

Zbog bolovanja, prošle godine u Srpskoj izgubljeno je oko 1,6 miliona radnih dana, dok je po jednom zaposlenom, u prosjeku, izgubljeno sedam radnih dana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )