FOTO: InfoBijeljina

Naš cilj je da sva djeca idu u školu svaki dan ako su, naravno zdrava, te uz poštovanje epidemioloških mjera, ističe za Srpskainfo direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Ali na prvom mjestu je, dodaje, zdravlje djece i povratak u škole u RS od septembra se sagledava prvenstveno sa tog aspekta, te sa aspekta organizacije nastave.

Po njegovim riječima, model nastave u novoj školskoj godini, koji je nedavno predstavila Srbija, se djelimično može pratiti i u Srpskoj, ali ima i dosta toga što se kod nas mora riješiti drugačije.

– Po nama, svi predmeti su jednako važni i iz svih predmeta moramo imati organizovanu nastavu. Kombinovana nastava je tu ako iz nekog razloga ne može da se postigne osnovni cilj – objašnjava Damjanović, dodajući da su u razmatranju različiti modeli za organizovanje te nastave.

Kako ističe, konačna odluka o tome kako će se nastava organizovati u novoj školskoj godini nije donešena, jer je to na Štabu za vanredne situacije i Vladi RS, već se i dalje govori o prijedlozima i rješenjima koja se razmatraju od početka jula, a koji su upućeni i njima na razmatranje.
– Po tim prijedlozima, to podrazumijeva da u učionici bude maksimalno 15 učenika, koliko je otprilike i klupa, da sjede po dijagonali, što je dovoljna udaljenost između učenika i po preporukama Instituta. To bi značilo i rad u mini smjenama, po četiri takve smjene, te skraćenu nastavu na 30 minuta, pa čak i na 20 minuta u najvećim školama koje rade i u po tri smjene u redovnim okolnostima. Ali cilj je da sva djeca idu u školu, pa i ako imaju skraćene časove. U tome je vrlo bitna i saradnja između roditelja i škola, da se rizici svedu na minimum. Osim toga, biće veliki teret i na direktorima škola i organizaciji rada. Ne treba zaboraviti da imamo nastavnika koji rade i u po nekoliko škola i zato je dobra organizacija vrlo važna – kaže Damjanović.
Posebno je, dodaje, specifična organizacija nastave u srednjim školama, u kojima mnogi učenici svakodnevno i putuju do škole, pa je potrebno naći rješenje za organizovanje prevoza i slično.

– Nastava na daljinu bi se radila, recimo, u slučaju da se pojavi virus u školi, pa da cijelo odjeljenje mora u izolaciju. Onda bi uz pomoć nastave na daljinu učili tokom te izolacije, da ne bi bilo izostajanja i slično – kaže on.
Po saznanjima Srpskainfo, Ministarstvo prosvjete i kulture RS je prijedloge sa više opcija i modela za nastavu u novoj godini već uputilo Štabu za vanredne situacije na razmatranje i odobrenje, a njima su obuhvaćene i smjernice koje je za povratak u škole dao UNICEF, koji je i pozvao vlasti da otvore škole, ističući da djeca i škole nisu ni glavni pokretači epidemije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )