FOTO: null

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i gradonačelnik ruskog grada Irkutsk Dmitri Berdnikov potpisali su u Irkutsku Povelju o bratimljenju.

Pavić je, nakon povratka iz ovog grada, izrazio oduševljenje prijemom i načinom na koji rukovodstvo grada Irkutsk na čelu sa gradonačelnikom gleda na ovo bratimljenje.

"Od domaćina sam dobio uvjerenja da je njima veoma stalo do ovog bratimljenja i da oni žele da to bude polazni osnov za proširenje odnosa između gradova Prijedor i Irkutsk", rekao je Pavić.

On je napomenuo da je Irkutsk izuzetno razvijen industrijski grad gdje preovladava proizvodnja aluminijuma i velikog broja dijelova za avione.

"Grad ima ogromne dvije hidroelektrane, a u oblasti metalne industrije je izuzetno razvijen. S obzirom da nema voća, povrća i drugih prehrambenih artikala, tu bi bilo ogromno polje za saradnju", rekao je Pavić.

On je dodao da je već na početku dogovorena saradnja u oblasti kulture i obrazovanja i da se nada da će s takvim počecima doći i do povezivanja u oblasti industrijske i prehrambene proizvodnje.

Irkutsk je administrativni centar Irkutske oblasti u Sibiru. Prema popisu stanovništva iz 2010, grad broji 587.225 stanovnika.

Udaljen je 70 kilometara od Bajkalskog jezera i jedna je od najznačajnijih stanica na transsibirskoj željeznici koja vodi od Moskve preko Vladivostoka do Pekinga.

Od Moskve je udaljen 5.125 kilometara željeznicom i jedan je od najvažnijih gradova u Sibiru. Dobio je ime po reci Irkut koja se uliva u reku Angaru u blizini grada. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )