FOTO: InfoBijeljina.com

Razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

On je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, koji se donosi po hitnom postupku i u interesu je svih pripadnika MUP-a koji će se penzionisati, rekao da se ovim aktom propisuje da će se policijskom službeniku lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

Lukač je naveo da postoji poseban Zakon o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, te da, osim Zakona o republičkoj upravi, ima poseban zakon - Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji uređuje nadležnost i djelokrug rada i koji već sadrži odredbe koje se odnose na penzionisanje policijskih službenika.

"U toku izrade ovog prijedloga zakona izvršene su konsultacije sa Fondom PIO Srpske i pribavljena mišljenja drugih nadležnih organa, te je zaključeno da je predložena odredba, kada se dovede u vezu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, dovoljno jasna da se izvrši obračun visine penzije za policijske službenike", rekao je Lukač.

On je dodao da se sve ostalo u postupku ostvarivanja penzije vrši u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Za sprovođenje ovog zakona potrebna su dodatna sredstva iz budžeta Srpske, navodi se u obrazloženju prijedloga tog akta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )