FOTO: InfoBijeljina.com

Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, zaključno sa 30. novembrom 2020. godine, bilo je prijavljeno ukupno 83.235 lica, što je za 2.657 ili 3,1 odsto manje u odnosu na isti period u 2019. godini kada je bilo prijavljeno 85.892 lica, potvrđeno je za portal InfoBijeljina.

“Od ukupnog broja evidentiranih lica (83.235), 27.262 je onih koji na zaposlenje čekaju duže od pet godina”, kaže za portal InfoBijeljina Vedrana Milinković, viši stručni saradnik za informisanje u Zavodu za zapošljavanje RS.

Prema njenim riječima, analizirajući broj onih koji na posao čekaju duže od pet godina, po stepenu obrazovanja vidimo da je najviše evidentirano KV radnika (9.778), zatim lica sa SSS (7.811), te NK radnika (6.911).

“Prosječna dužina čekanja na evidenciji nezaposlenih lica zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja koje lice ima, dodatnih znanja i sposobnosti koje posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivno u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih lica evidentiranih u tom zanimanju”, pojašnjava Milinkovićeva.

Kako dodaje, na osnovu trenutnih pokazatelja u okviru III stepena stručne spreme najduže na zaposlenje čekaju metalostrugari, bravari i trgovci. 

U okviru IV stepena stručne spreme zanimanja koja najduže čekaju na zaposlenje su mašinski tehničari, maturanti gimnazije i ekonomski tehničari.

“Kada je u pitanju VII stepen stručne spreme (VSS), naglašavamo da, iako je na evidenciju Zavoda prijavljen veliki broj lica sa zanimanjem finansijski radnik i diplomirani ekonomista, te diplomirani pravnik, od strane poslodavaca najveći interes je iskazan za zapošljavanjem istih”, kaže Milinkovićeva.

Prema njenim riječima, na osnovu trenutnih pokazatelja u okviru VII stepena stručne spreme (VSS) na posao najduže čekaju diplomirani ekonomisti, diplomirani pravnici, te profesori razredne nastave.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )