FOTO: null

Prekomjerna konzumacija alkohola nosi brojne rizike, uključujući probleme sa srcem i jetrom, veći rizik od karcinoma, ali i oštećenja mozga.

Istraživanja su pokazala kako postoji povezanost između visokog unosa alkohola i smanjene bijele i sive materije u mozgu. Do sada je većina stručnjaka tvrdila da konzumiranje alkohola dovodi do smanjenja volumena mozga.

Nedavno je tim naučnika sa Univerziteta Washington proveo istraživanje koje ukazuje kako alkohol možda nije krivac za manji obim mozga. Umjesto toga, istraživanja pokazuju da smanjeni volumen mozga i predispozicija za konzumiranje većih količina alkohola mogu imati isti osnovni uzrok- genetiku.

"Naši rezultati ukazuju da se povezanost između konzumiranja alkohola i smanjene zapremine mozga pripisuje zajedničkim genetskim faktorima. Studija je impresivna jer koristi različite pristupe i tehnike analize podataka kako bi došla do zaključaka koji se poklapaju", kaže viši autor Ryan Bogdan.

Jesu li su geni glavni uzrok?
U studiji, čiji su nalazi objavljeni u časopisu "Biological Psychiatry", istraživači su su imali pristup podacima o 2.423 osoba.

"Naša studija pruža dokaze kako postoje genetski faktori koji dovode i do manje količine sive materije i povećane upotrebe alkohola", kaže glavni autor David Barangar.

Preciznije, tim je otkrio kako osobe koje su unosile više alkohola imaju niži volumen sive materije u korteksu i insuli, a to su dvije regije mozga koje igraju ključnu ulogu u emocijama, pronalaženju memorije, ciklusu nagrađivanja i donošenju odluka.

Naučnici su primijetili da je, prema njihovom istraživanju, manjak sive materije u ove dvije regije mozga zapravo posljedica specifičnog genetskog sastava, koji je takođe bio povezan s povećanim rizikom od veće konzumacije alkohola, kako u adolescenciji, tako i kod zrelih osoba.

U istraživačkom radu napominje se kako bi trebalo više obratiti pažnju na genetske faktore rizika kada se procjenjuje rizik od veće konzumacije alkohola.

Autori primjećuju da se, iako se trenutni nalazi odnose isključivo na konzumiranje alkohola, oni mogu primijeniti i na rizik od upotrebe drugih supstanci, koje isti genetski faktori rizika mogu izazvati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )