FOTO: null

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ensada Karića, Nedžada Beglerovića, Zaima Smajovića, Alema Beganovića i Nedžada Muhovića.

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ensada Karića, Nedžada Beglerovića, Zaima Smajovića, Alema Beganovića i Nedžada Muhovića, čelnika Mikrokreditne fondacije LOK, zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo pranja novca, prenosi BN TV  .

Optuženi se terete da su u periodu od 25. decembra 2008. godine do 18. oktobra 2012. godine u Sarajevu, zajedno, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi sebi ili drugome, prekoračili granice svojih službenih ovlaštenja, sebi i drugom pribavili imovinsku korist i drugom nanijeli štetu, koja prelazi iznos preko 50.000 KM , te prikrivanjem novac veće vrijednosti upotrijebili u poslovanju povezanih privrednih subjekata.

Kantonalni sud u Sarajevu je uz potvrđivanje predmetne optužnice, a na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, odredio privremenu mjeru osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

Istragu o radu Mikrokreditne fondacije LOK otvorila je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), još prije tri godine, s tim da je prvoosumnjičeni bio Nusret Čaušević, koji je prošle godine izvršio samoubistvo.

Čelnici LOK-a terete se za pranje više od 4,5 miliona KM kupovinom nepostojećih preduzeća, uplaćivanjem na račune različitih firmi, vraćanjem kredita i sl. U izvještaju SIPA-e navodi se sedam sumnjivih transakcija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )