FOTO: Novi.ba

Stope potresa mozga u svim sportovima su se smanjile posljednjih godina, osim u fudbalu, pokazalo je to istraživanje američkih stručnjaka objavljeno u časopisu Pediatrics.

"Ovi rezultati su važni za sve one koji su uključeni u srednjoškolske sportove, roditelje, trenere, sportiste te istraživače", rekao je Avinaš Kandran sa Univerziteta Sjeverna Karolina, koji je ujedno i autor spomenute studije.

Studija je napravljena nakon analize podataka o 9.542 slučajeva potresa mozga u 20 srednjoškolskih sportova u SAD-u u školskim godinama 2013/2014. te 2017/2018. Zabilježili su ih u fudbalu, ragbiju, košarci, bejzbolu, hokeju na ledu, plivanju, ronjenju, hrvanju, trčanju, odbojci itd. Bilo je slučajeva povreda i tokom navijanja.

Kod dječaka je takvih povreda bilo najviše tokom igranja fudbala i hokeja na ledu, a kod djevojčica za vrijeme igranja fudbala. Kod ta tri sporta je stopa pojave potresa mozga bila najveća, a najviše, njih 63,7 odsto, dogodilo se tokom takmičenja, ne treninga. Veća stopa povreda tokom treninga pokazala se samo kod skupina navijačica koje bodre timove u vrijeme takmičenja.

Inače, potres mozga je vrsta traumatične povrede glave koja nastaje nakon jakog udarca, a može biti okarakterisana kao lakša i teža, ali u većini slučajeva ne ostavlja posljedice.

Istraživači kažu da u SAD-u svake godine zabilježe više od 800.000 traumatičnih povreda mozga povezanih sa djecom. Takođe, upozoravaju da ponavljani udarci u glavu, poput udarca loptom tokom fudbala, mogu dovesti do dugoročnog gubitka pamćenja, demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, prenosi CNN.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )