FOTO: null

Neophodno je stvoriti sistemski pristup podrške i pomoći svjedocima, uglavnom civilnim žrtvama rata, koji svjedoče u sudskim postupcima, ocijenjeno je danas u Bijeljini na okruglom stolu o jačanju postojećih i uspostavljanju novih mreža podrške.

Okrugli sto organizovale su Fondacija "Udružene žene" iz Banjaluke i Udruženje "Vive žene" iz Tuzle, čiji je ovo jedan od prioritenih zadataka. 

Predstavnici ovih asocijacija i nadležnih institucija smatraju da će mreže, nakon što budu ojačane i uspostavljene, kontinuirano raditi na podršci svjedocima u slučajevima koji se bave ratnim zločinima.

"Mreže će nastaviti da postoje i za situacije organizovanog kriminala i druga krivična djela nakon što budu riješeni predmeti u slučaju ratnih zločina. Podrška svjedocima je važna sa više aspekata jer su izuzetno ugroženi", rekla je izvršni direktor Fondacije "Udružene žene" Banjaluka Aleksandra Petrić. 

Ona je ocijenila da je pozicija svjedoka trenutno veoma loša. "Upravo zbog neusaglašenosti zakona radimo projekat osnaživanja pristupa pravdi za svjedoke žrtve kroz uspostavljanje novih i osnaživanje postojećih mreža podrške. U ove mreže bile bi uključene i sistemske organizacije - policija, centri za socijalni rad, tužilaštva, sudovi, centri za mentalno zdravlje i nevladine organizacije", rekla je Petrićeva. 

Ona je navela da su svjedoci nezadovoljni, uglavnom, sudskim postupcima i istragama koji dugo traju, a postupci se "razvlače" po sudovima. 

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Udružene žene" Banjaluka Nada Golubović rekla je da u ovom projektu, koji finansijski podržava EU, participiraju još tri nevladine organizacije. 

"Neophodno je da zajedničkim snagama napravimo mreže u cijeloj BiH, kao podršku svjedocima u krivičnim postupcima. Riječ je najprije o ratnim zločinima, ali i o drugim postupcima krivičnih djela koji mogu biti riskantni i teški za svjedoke", navela je Golubovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )