FOTO: RTRS

Bijeljina se svrstava među gradove u Republici Srpskoj sa najpovoljnijim privrednim ambijentom. Nove industrijske zone idu tome u prilog. Ipak, značajan broj privrednih subjekata u poslovnoj zoni Pavlovića put, ostao je uskraćen za dio infrastrukture na koju čeka više od 20 godina. To je prvenstveno vodovodna mreža.

Preduzeće Mojić je u poslovnoj zoni Pavlovuća put od osnivanja.. Na vodovodnu mrežu čekaju 13 godina.

- Moramo da obezbijedimo filtriranu vodu za sve zaposlene. Kupujemo i mijenjamo filtere koji su izuzetno skupi - kaže Tešo Mojić, vlasnik i direktor ovog preduzeća.

Uz nedostatak kontrolisane vode za piće, nepostojanje gradskog vodovoda komplikuje i protivpožarnu zaštitu.

- Takođe, moramo da održavamo pumpe koje moraju da imaju dovoljno visok pritisak za hidrante u slučaju nekih opasnosti od požara - navodi Mojić.

U preduzeću Vododov i kanalizacija pojašnjavaju da je izgradnja vodovodne mreže u ovom dijelu i dalje samo u planu - relizacija je neizvjesna.

- Projekti postoje, to je nešto što je u proteklom periodu rađeno. Sada bi trebalo zajedno da pokušamo da pronađemo sredstva, koja pri tom nisu mala, kao ni dužina cjevovoda koji bi trebalo da se izgradi. Čak i uslovi terena zahtijevaju izgradnju pumpnih stanica kako bi sve to moglo da funkcioniše - navodi Ivana Stanišić, izvršna direktorka AD Vodovod i kanalizacija.

Lokalna uprava finansira 80 odsto sredstava potrebnih za proširenje vododvodne mreže na svim lokacijama u Semberiji. Postavlja se pitanje zašto je ova zona izostavljena.

Nove poslovne zone izgrađene prethodnih godina urađene su sa svom potrebnom infrastrukturom,a grad je i dodatano stimulisao kupovinu parcela kako se poboljšao privredni ambijent u Bijeljini. Stiče se utisak, međutim, da su u planove i investicije Gradske uprave, sami privrednici nedovoljno uključeni.

Poslovna zona na Pavlovića putu je nakon izgradnje mosta na Drini devedestih godina postala atraktivna lokacija za različite proizvodne, trgovinske i turističko-ugostiteljske aktivnosti u Semberiji. Naši sagovornici ističu da bi, osim izgradnje vododovodne mreže, od velike koristi bio gradski prevoz koji bi smanjio troškove zaposlenih i biciklističke staze, ukoliko Bijeljina zaista želi da poboljša privredni ambijent.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )