FOTO: null

Banjaluka - Grupa od 65 preduzeća iz Njemačke u potrazi je za dobavljačima u zemljama zapadnog Balkana, a firme iz BiH koje su zainteresovane za uspostavljanje potencijalne saradnje mogu se prijaviti do 12. aprila.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH je za sutra najavilo i konferenciju povodom inicijative za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana na kojoj će predstaviti firme koje traže poslovne partnere i pozvati privrednike da apliciraju za uspostavljanje saradnje.

- Cilj je uspostavljanje poslovnih kontakata preduzeća iz BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana sa 65 njemačkih kompanija koje traže nove dobavljače roba i usluga - naveli su u Predstavništvu njemačke privrede.

Aplikacije domaćih firmi biće proslijeđene njemačkim kompanijama koje će na kraju odabrati  preduzeća sa čijim predstavnicima će se sastati 19. juna u Frankfurtu.

- Cilj toga događa je da se predstavnici odabranih preduzeća iz BiH i zemalja zapadnog Balkana sastanu sa predstavnicima njemačkih firmi kako bi u direktnim kontaktima razmotrili uspostavljanje saradnje - navedeno je na sajtu Predstavništva njemačke privrede.

Njemačke firme koje traže poslovne partnere su uglavnom iz metaloprerađivačkog sektora sa posebnim akcentom na dijelove za autoindustriju, te sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, dok je manji broj iz elektro i elektronskog sektora.

U Privrednoj komori RS ističu da domaće firme mogu odgovoriti zahtjevima njemačkih kompanija i da mnoge već sarađuju sa njima.

- Njemačka na ovaj način pruža šansu BiH i njenim kompanijama. Na prostoru RS i BiH ima firmi koje mogu ispuniti očekivanja stranih kompanija. Sada je potrebno samo da jasno predstave svoje potrebe kako bi se naša preduzeća mogla pripremiti. Mi i sada imamo preduzeća koja se mogu odmah uključiti u posao sa kompanijama iz Njemačke - kazao je i direktor Sektora granskih udruženja Privredne komore RS Pero Ćorić i dodao da je sklapanje poslova sa firmama iz Njemačke šansa za zadržavanje radnika koji planiraju odlazak u inostranstvo.

Tri godine iskustva

Njemačke kompanije već tri godine praktikuju ovaj vid pronalaska dobavljača u zemljama zapadnog Balkana.

Prvi sastanak sa predstavnicima izabranih kompanija održan je 2015. u Minhenu, 2016. u Dortmundu, a prošle godine je prvi put organizovan izvan granica Njemačke i domaćin je bio Beograd.

Sektori iz kojih firme iz Njemačke traže dobavljače

*metaloprerada

*autoindustrija

*industrija plastike

*elektroindustrija

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )