FOTO: null

Dugovanja poslodavaca prema Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) RS lani su dostigla 279,69 miliona maraka, što je za oko devet miliona više nego u 2015. godini.

U Fondu navode da su dugovanja po ovom osnovu prije četiri godine iznosila 208,26 miliona maraka, što znači da su u ovom periodu porasla za čak 79 miliona maraka.

Koliko ova dugovanja opterećuju rad Fonda najbolje potvrđuje činjenica da prihodi od doprinosa za zaposlene čine gotovo 90 odsto ukupnih prihoda Fonda.

Najveći dužnik je Univerzitetski klinički centar (UKC) RS sa 28,77 miliona, na drugom mjestu su "Željeznice RS" sa 10,29 miliona KM, potom Bolnica Istočno Sarajevo sa oko devet miliona. Na četvrtom mjestu je Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj sa dugom od 7,86 miliona, dok "Birač" Zvornik nije uplatio 5,6 miliona maraka i zauzima peto mjesto među najvećim dužnicima.

Ekonomisti objašnjavaju da nije iznenađujuće što su među najvećim dužnicima zdravstvene ustanove i javna preduzeća.

- Svaka bolnica ima prioritet da liječi pacijente, a ako im nedostaju sredstva, onda biraju da kupe lijekove, a ne plaćaju doprinose. Taj koncept je postao praksa i u domenu ostalih javnih preduzeća, koja su se zbog visokih troškova ličnih dohodaka i poslovanja opredijelila da ne izmiruju obaveze prema Fondu - kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Dodaje da nedostatak novca u budžetu opravdava izbjegavanje drugih zakonskih obaveza i to postaje začarani krug.

Iz Fonda pojašnjavaju da, pored neredovne uplate doprinosa, problem predstavlja i loša struktura osiguranika u kojoj zaposleni čine samo 35 odsto.

- S druge strane, u strukturi osiguranika preovladavaju penzioneri i nezaposleni, koji čine više od 50 odsto osiguranika Fonda - saopštili su u Fondu te naveli primjer da prihodi od penzionera učestvuju u poreskim prihodima Fonda sa manje od jedan odsto, dok oni čine 36 odsto osiguranika. Kako navode, problem predstavlja i neprijavljivanje radnika, odnosno rad na crno, te prijavljivanje na minimalne plate, zbog čega samo po ovom osnovu ostaju uskraćeni za deset miliona maraka mjesečno.

Od v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića juče nismo uspjeli da dobijemo izjavu.

Dugovanja Fonda

Dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja na kraju prošle godine iznosila su 453,27 miliona KM.

Od tog iznosa, dug prema poslodavcima je dostigao 40,5 miliona, dok je u 2015. godini iznosio 39 miliona maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )