FOTO: null

Predstavnici Saveza sindikata RS i Unije udruženja poslodavaca na jučerašnjim pregovorima ne samo da nisu postigli dogovor o novom zakonu o radu, nego su sada već bivši socijalni partneri stupili na ratnu nogu.

Do kulminacije je došlo kada je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca, izjavio da nema namjeru više da razgovara s Rankom Mišić, predsjednicom SS RS, a na konferenciju za novinare je došao sam prethodno napustivši sastanak i odbijajući da sjedi sa sindikalcima.

"Ne želim da sjedim s njom", rekao je je Škrebić misleći na Mišićevu.

"U Sindikatu bi i dalje razvlačili da se ovaj zakon ne usvoji do Nove godine. Dva puta smo se odazvali i došli da pokušamo popraviti ovu radnu verziju kojom ni mi nismo zadovoljni. Smatramo da bi, ako se dogovaramo, moglo biti bolje, kvalitetnije i korisnije za sve nas", rekao je Škrebić i ljutito dodao kako je na sastanku bilo provokacija i ismijavanja.

"Što se mene tiče, s nekim ljudima iz Sindikata nemam namjeru više da razgovaram. Problem je što nemamo reprezentativni sindikat s kojim možemo razgovarati", rekao je Škrebić i na pitanje na koga je mislio, odgovorio da je u pitanju Ranka Mišić.

Govoreći o primjedbama poslodavaca na radnu verziju, objasnio je da ih je ostalo 18 i da se odnose na efikasnost rada, te da socijala mora ići na teret države, a ne preduzeća. Prisutne je zapanjila izjava Škrebića da poslodavci ne mogu dozvoliti da teret nataliteta pada na teret poslodavaca, te da su sporni i plaćena pauza i godišnji odmor.

Mišićeva, koja je govorila nakon što je Škrebić napustio prostoriju, rekla je da za sve godine koliko se bavi ovim poslom nije doživjela takvo ponašanje.

"Imali smo, ne znam čime, izazvanu neprimjerenu reakciju poslodavaca. Iznijeli su primjedbe, nisu imali strpljenja da čuju naše mišljenje i to je jasna poruka koju šalju i radnicima i Vladi i poslodavcima", kazala je Mišićeva, koja je istakla da zastupaju interese "obespravljenih i poniženih radnika RS".

U isto vrijeme, u Sarajevu je Udruženje poslodavaca FBiH prolongiralo potpisivanje općeg kolektivnog ugovora o radu najavljeno za danas sa Savezom samostalnih sindikata BiH kako bi u narednih deset dana razmotrili za Vladu FBiH sporna pitanja i došli do zajedničkog stava. Vlada FBiH je dan ranije saopštila da joj nije prihvatljiv tekst opšteg kolektivnog ugovora koji su nakon višemjesečnih pregovora konačno usaglasili poslodavci i Sindikat.

"UO ne prihvata kvalifikacije predstavnika Vlade FBiH i podržava sve što je dogovarano sa Sindiktom", kazali su čelnici Udruženja poslodavaca FBiH.

Između ostalog, sa Sindikatom je dogovorena minimalna plata od 406 KM, topli obrok od jedan odsto od prosječne plate i minuli rad od 0,4 odsto.

"S premijerom FBiH i saradnicima danas smo održali sastanak kako bi nas informisali šta im nije prihvatljivo i zaključili smo da se radi o tri formalno pravne izmjene i dva pitanja", rekao je Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH. Dodao je da je za njih prihvatljivo da se ono što je sporno ugradi u tekst općeg kolektivnog ugovora, ali je potrebno i mišljenje Sindikata s kojima će vrlo brzo razgovarati.

"Između ostalog, primjedbe se odnose na minuli rad. Došli smo do rješenja koje je ograničenog roka. Predloženo je da ugovor traje 12, a ne 18 mjeseci. Vlada je tražila i da topli obrok bude od 0,5 do jedan odsto", rekao je on.

Nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić u srijedu kazao da je Vlada isključena iz pregovora o kolektivnom ugovoru, Čengić je podsjetio da ovo i treba da dogovaraju samo poslodavci i Sindikat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )