FOTO: nasemesto.rs

Bez posla ostaje 15.000 radnika, a država će platiti čak 120 miliona evra odštete.

Zbog toga što su ukazivali na nepravilnosti, Vlada sprema osvetu regularnim privatnim priređivačima kako bi zaštitila loša zakonska rješenja koja su urađena za interese pojedinaca. Da li su građani Republike Srpske spremni da iz svojih džepova plate 120 miliona evra odštete, jer Vlada nije poštovala zakonska EU rješenja i međunarodne sporazume koje je potpisala?

Umjesto, dakle, da bar naknadno uvaži njihove argumente i stavove - kad to već nije učinila prije izrade i usvajanja novog Zakona o igrama na sreću - Vlada Republike Srpske pripremila je plan za obustavljanje poslovanja svih legalnih priređivača!

Upozorenja stručnjaka iz ove industrije, ponovljena nedavno i na velikoj međunarodnoj konferenciji u Banjaluci, da će uspostavljanje monopola, namještanje tendera i omogućavanje maloljetničkog klađenja devastirati privredu i društvenu zajednicu, umjesto hitnog ukidanja spornih zakonskih odredaba, tako su rezultirala odmazdom koja će RS koštati na hiljade radnih mjesta i na stotine miliona maraka.

U narednih nekoliko dana, zbog oduzimanja licenci, u Republici Srpskoj prestaće sa radom svi privatni licencirani priređivači igara na sreću koji su direktno i indirektno zapošljavali 15.000 ljudi i svojim poslovanjem doprinosili bruto društvenom proizvodu sa četiri odsto. Osnovni razlog za to je namjera Vlade RS da državne interese podredi austrijsko-albanskom lobiju i ućutka one koji su javnosti mjesecima unazad skretali pažnju na opasnosti usvajanja novog Zakona o igrama na sreću.

Uskraćivanjem svima koji nisu “Lutrija RS” da priređuju elektronske igre na sreću, odnosno davanjem “Lutriji” monopola na to, a potom i prava da za ovu djelatnost angažuje privatnu kompaniju po do sada neviđenim uslovima propisanim Uredbom o uslovima za davanje saglasnosti “Lutriji Republike Srpske” za osnivanje preduzeća za priređivanje igara na sreću, Ministarstvo finansija je favorizovalo inostrane nelegalne kompanije na uštrb domaćih licenciranih priređivača. Tako je obezbijeđen ambijent za procvat crnog tržišta, umjesto za održanje privrednog rasta.

O nedopustivom prekrajanju zakonodavstva i tržišnih pravila fer utakmice kojem domaći priređivači pokušavaju da stanu na put od prvog trenutka u kom je postalo jasno za čije interese radi zakonodavac, govorilo se i u četvrtak na velikoj međunarodnoj ekspertskoj konferenciji u Banjaluci. Eminentni stručnjaci iz industrije igara na sreću, iz cijelog svijeta, složili su se da je novi zakon Republike Srpske protivustavan, protivzakonit, i da uvodi haos na tržištu, kao i da podstiče maloljetničko kockanje.

Međutim, osim povlačenjem pogubnih poteza, sve zarad profita austrijsko-albanskog lobija (i dijela kolača koji će uzeti za sebe), neodazivanjem pozivu Evropske organizacije za pravo igara na sreću da prisustvuju konferenciji koja se bavila regulatornim rješenjima u igrama na sreću jugoistočne Evrope, nadležni državni organi pokazali su da ih državni interesi nimalo ne zanimaju, skoro koliko ni dobrobit građana.

Naprotiv, njihov cilj će u potpunosti biti ispunjen tek kad do kraja nedjelje širom Republike Srpske u ugostiteljskim objektima za postavljenim terminalima za igre na sreću i dalje budu stajali maloljetnici, dok su njihovi roditelji koji su imali siguran posao kod nekog od domaćih priređivača ostali na ulici.

Tužbe Ustavnom sudu

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću pozvala je Ustavni sud Republike Srpske da hitno reaguje i odluči po tužbama koje su priređivači podnijeli, podsjećajući da je novi Zakon o igrama na sreću u direktnoj suprotnosti sa osnovnim stavovima Evropske unije o slobodnom tržištu, ukidanju monopola i fer konkurenciji, kao i sa dostignutim savremenim standardima u zaštiti igrača, ranjivih grupa i odgovornom priređivanju igara na sreću.

Prema evropskim zakonima, država će legalnim priređivačima morati da isplati 120 miliona evra, a taj teret pašće na građane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )