FOTO: null

Poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske mogli bi uskoro ostvariti pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plate, odnosno oko 1.200 KM, saznaje banjaluka.net, prenosi novinska agencija Patria.

Prema nacrtu zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske iz perioda od 1991. do 1996. godine, koji je juče u skupštinsku proceduru uputio predsjednik Milorad Dodik, pravo na naknadu imaće svi poslanici prvog saziva skupštine Republike Srpske.

Zakonskim nacrtom, koji će biti razmotren na zasjedanju parlamenta od 15. septembra, pravo na ovu naknadu imaju svi poslanici koji su bili u Parlamentu u periodu od 24. oktobra 1991. godine, kad je konstituisana prva višestranačka skupština tadašnje SR BiH pa do 14. septembra 1996. godine, kad je raspušten prvi saziv Skupštine Republike Srpske, uoči prvih poslijeratnih izbora.

Prema zakonu, mjesečna naknada treba biti jednaka iznosu jedne i po prosječne neto plate u prošloj godini.

Ukoliko zakon dobije “zeleno svjetlo”, poslanici prvog saziva bi po ovom osnovu mjesečno dobijali oko 1.200 KM. Prema procjenama predlagača, to bi na godišnjem nivou poreske obvezenike koštalo oko 2,1 miliona KM.

Kako se navodi u nacrtu zakona, nakon smrti korisnika pravo na novčanu naknadu imali bi bračni supružnik i djeca.

Kako se navodi, pravo na ovu naknadu “može ostvariti i lice koje je svojim radom, zalaganjem i posebnim zaslugama u navedenom periodu učestvovalo u stvaranju Republike Srpske i njenih institucija.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )