FOTO: null

Gotovo polovina poslanika u Narodnoj skupštini RS, osim tog posla, obavlja još najmanje jedan, a njihove kolege koje su se posvetile samo poslaničkom mandatu i politički analitičari saglasni su da zbog toga ne mogu kvalitetno odgovoriti zadatku na obje ad

Osim rada u Narodnoj skupštini, poslanici sa duplim poslovima su uglavnom angažovani i na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru ili imaju privatni biznis. Zbog obaveza van skupštinskih klupa upravo oni su najbrojniji među poslanicima koji nerijetko prespavaju sjednice, jer na sjednice parlamenta dolaze nepripremljeni. Kada se diskutuje o stvarima koje bi trebalo da doprinesu poboljšanju života građana koji su im omogućili dobre plate i honorare uglavnom se ne javljaju za riječ, a kada to i učine, traže pomoć kolega koji su prethodno proučili skupštinske materijale. Ne kriju to ni njihove kolege.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, koji je profesionalni poslanik, kaže da detaljno analizira skupštinske materijale i priprema se za sjednicu bez obzira na sitne obaveze koje ima u opštini Derventa.

- Svaki poslanik ima obavezu da prouči ono što mu se predoči za iduću sjednicu. Tu obavezu ispunjavam maksimalno i ne bježim ni od konsultacija sa stručnjacima u vezi sa pitanjima koja nisu usko vezana za moju struku. Većina poslanika se dobro priprema za sjednice, ali dio njih improvizuje i funkcioniše onako kako ih voda nosi, a tu nema puno ni struke, ni analize, već previše politike - rekao je Žunić.

Prvi čovjek PDP-a u Narodnoj skupštini RS i jedan od najaktivnijih narodnih tribuna Branislav Borenović kaže da dvostruki angažman poslanika predstavlja ozbiljan problem.

- Poslanici koji rade na drugim poslovima ne mogu da daju puni doprinos u Skupštini, tako da im trpi i poslanički posao i onaj drugi. To je, međutim, delikatno pitanje koje teško može biti definisano poslovnikom o radu Narodne skupštine ili nekim drugim aktom. Ne možete nekome zabraniti da bude zaposlen u privredi ili javnom sektoru i natjerati ga da se odrekne tog posla ako osvoji poslanički mandat - kazao je Borenović i dodao da pripada grupi poslanika koji je maksimalno posvećen parlamentu.

Oni koji sa strane prate rad narodnih poslanika kažu da je pojedincima spas što imaju povjerenje stranke i što drugi rade njihov posao u skupštinskim klupama. Konsultant Centra civilnih inicijativa za monitoring rada Narodne skupštine RS Željko Ninković smatra da su neki pojedinci, koji se bave privatnim biznisom ili su na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru, dobro rasporedili poslove na svoje "desne ruke".

- Praksa pokazuje da na sjednice ne dolaze nespremni za raspravu. Dobar dio njih angažmanom u Skupštini pokušava da zaštiti svoje poslovne interese. Tačno se iz diskusija vidi koga šta interesuje, ali javnost je ta koja treba da ocijeni svakog poslanika - rekao je Ninković.

Politikolog Vlade Simović kaže da su poslanici dužni da u parlamentu rade punim kapacitetom.

- Od njih se očekuje da se maksimalno posvete tom poslu, a da druge obaveze stave u drugi plan. Činjenica da nema previše poslanika koji se javljaju za diskusiju govori da ili postoji dogovor unutar poslaničkih klubova da samo nekoliko poslanika raspravlja o temama ili dio njih nije dovoljno pripremljen, pa se i ne uključuje u rasprave. Prva činjenica je, mislim, učestalija - rekao je Simović.

Svi su jedinstveni u stavu da poslanici moraju maksimalno da rade da bi, ako ništa drugo, opravdali prilično visoka mjesečna primanja. Plata profesionalnih poslanika je oko 2.450, dok na račun onih koji nisu profesionalizovali mandat mjesečno stiže oko 1.700 maraka.


Provjere

Zbog dodatnih poslova pod lupom Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS naći će se gotovo polovina poslanika u Narodnoj skupštini. Na "meti" se našlo čak 36 od 83 poslanika, a odluka komisije biće poznata poslije 20. avgusta kada se njeni članovi vrate sa odmora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )