FOTO: null

Svi politički akteri u Srpskoj, ali i stručnjaci i građani, jednoglasno su protiv zahtjeva iz reformske agende koji se odnosi na privatizaciju ,,Elektroprivrede RS,, (ERS), a slažu se da bi, osim sazivanja posebne sjednice Narodne skupštine RS, o ovom pit

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, juče je izjavio da je Vlada RS kategorično protiv privatizacije i poručio da taj stav neće biti promijenjen.

- Ako bi neko želio da provjeri da li mi, političari, imamo pravo to da kažemo, onda ćemo mi upitati narod da se na referendumu izjasni da li želi da prodaje tako vrijedna nacionalna dobra - rekao je Đokić.


Završena faza

On je istakao da su pritisci kojima je izložena Srpska nepotrebni i štetni, te da takva politika može biti samo povod za sporove i probleme.

- "Elektroprivreda" je državna kompanija u vlasništvu RS, koja je djelimično privatizovana veoma davno uvođenjem akcionarstva kroz period privatizacije, i to je ta faza koja je za nas završena. Većinski vlasnik je RS i ona će to i ostati - poručio je Đokić.

U kratkoj anketi koju je sproveo Press, građani su odlučno bili protiv zahtjeva za privatizaciju "Elektroprivrede RS".

- Put prema EU nema alternativu, ali to ne znači da treba da pristanemo na sve zahtjeve i postanemo robovi zvaničnika iz Brisela i evropske administracije. Privatizacija ovog sistema bila bi pogubna za našu zemlju, jer je to jedno od najprofitabilnijih preduzeća koje imamo. To bi bilo kao da prodate sve porodično blago. Struja je naš najvažniji energent i ne smijemo dozvoliti da padne u tuđe ruke - kazao je Banjalučanin Mirko Kosić.

Njegov sugrađanin Dalibor Mirković slično razmišlja i ističe da bi konačnoj odluci o ovom pitanju svakako trebalo da prethodi izjašnjavanje građana na referendumu.

- Vjerujem da bi izlaznost bila masovna, jer su ljudi svjesni važnosti preduzeća iz elektroenergetskog sistema i dobrobiti koju donose ukupnoj ekonomskoj slici RS - dodao je Mirković.

U upravi "Elektroprivrede RS" nisu željeli da daju ocjene o ovom pitanju, objašnjavajući da o tome odlučuju mnogo viši nivoi vlasti.

Direktorka Privredne komore RS, Dragica Ristić, rekla je za naš list da su oni protiv privatizacije, ali da se zalažu za racionalnije gazdovanje ovim sistemom.

Bolje gazdovanje

- Smatram da o ovom pitanju treba zatražiti mišljenje potrošača, ali i privrednih subjekata. Privredna komora RS je protiv privatizacije, ali uvjereni smo da se tim sistemom može i bolje gazdovati. Takođe, naše članice su iskazale negativan stav o poskupljenju struje i o ovim pitanjima tražimo poseban sastanak s predstavnicima Vlade RS - istakla je Ristić.

Stav zvaničnika EU jeste da RS i BiH imaju znatne potencijale u mnogim sektorima, bogato snabdijevanje energijom i znatne resurse, ali i najlošije rezultate u procesu restrukturiranja velikih preduzeća.

- Mnoga od njih oslanjaju se na skrivenu pomoć i subvencije. Dragocjeni resursi se rasipaju - navodi se u dokumentu "Sporazum za rast i zapošljavanje", koji je osnova reformske agende.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )