FOTO: borackars.org

U Bijeljini su danas porodicama uručena posthumna odlikovanja za 25 boraca Vojske Republike Srpske iz ovog grada, Brčkog, Zvornika i Lopara, saopšteno je iz Gradske uprave.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić rekao je novinarima da je ove godine donesen ukaz o posthumnom odlikovanju 130 boraca, a ukupno je do sada dodijeljeno 1.780 ovih odlikovanja.

"Na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila predsjednik Republike donosiće ukaze dok sve porodice poginulih boraca ne budu dobile odlikovanja. Na taj način želimo da odamo veliko poštovanje onima koji su najviše dali za otadžbinu", naveo je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je novinarima da od 2012. godine aktivno rade i na zapošljavanju djece poginulih boraca i da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje sada 794, od tadašnjih 3.687 djece poginulih boraca.

On je dodao da su doprinijeli i obezbjeđivanju obavljanja pripravničkog staža za djecu iz ove kategorije koja imaju visoku stručnu spremu, navodeći da je do sada 615 djece poginulih boraca uvršteno u taj program.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da nikada nije kasno da zahvali ljudima koji su dali živote za Republiku Srpsku i mir na ovim prostorima.

"Nadam se da nikada više nećemo doći u situaciju da branimo naša ognjišta na ovakav način, nego da ćemo u zdravlju, miru i zajedničkom životu graditi svjetliju budućnost", poručio je Mićić.

On je naveo da Grad Bijeljina neprestano pomaže u obezbjeđivanju smještaja i infrastrukture u naseljima u kojima žive boračke porodice, a samo u ovoj godini data je pomoć za 10 porodica u iznosu od 6.000 KM do 12.000 KM, kako bi obnovili objekte u kojima žive.

Mićić je rekao da je u Gradskoj upravi Bijeljina zaposleno najmanje 30 djece poginulih boraca i ocijenio da treba raditi na tome da svakom djetetu iz ove kategorije bude obezbijeđeno zaposlenje.

Zora Damjanović, koja je primila odlikovanje za svog muža Janka koji je poginuo u sarajevskom naselju Ilijaš tokom odbrambeno-otadžbinskog rata, rekla je novinarima da bol za najmilijima nikada ne prolazi, ali da je srećna što poginuli borci nisu zaboravljeni.

Odlikovanja su posthumno dodijeljena borcima iz Bijeljine Miladinu Ostojiću, Milivoju Dardaliću, Paši Dudiću, Matiji Joviću, Zoranu Mrkajiću, Mirku Mrkajiću, Nenadu Tomiću, Zoranu Jovanoviću i Ranku Spasojeviću.

Odlikovanja su posthumno dodijeljena borcima iz Osmaka Zoranu Popoviću, iz Zvornika Iliji Laziću, Dušanu Filipoviću, Iliji Gajiću, Branku Zekiću, Janku Damjanoviću, iz Brčkog Jovi Dragiću, Edinu Ibrahimoviću, Lazaru Lujiću, Mirsadu Lišiću, Begi Mehiću, Đoki Petroviću, a iz Lopara Vojku Periću, Dušanu Radovanoviću, Vasiliju Trišiću i Sretenu Lukiću. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )