FOTO: null

ISTOČNO SARAJEVO - Porodici Starovlah bi kažnjavanje krivaca koji su 1. aprila 2004. godine u Palama pretukli Jeremiju Starovlaha, pravoslavnog sveštenika, protojereja stavrofora, i njegovog sina Aleksandra bilo bi važnije od sveg novca i nadoknada.

"To je ono najvažnije. Ako je vojnik došao iz Engleske i počinio neki zločin, onda mora da bude kažnjen. Zašto je pravda toliko selektivna? Da su naši vojnici tako nešto uradili, da li bi bili osuđeni", rekao je za "Nezavisne" Miroslav Starovlah, drugi sin protojereja stavrofora Jeremije. 

Zbog zločina počinjenog nad sveštenim licima Jeremijom i Aleksandrom Starovlahom prije 12 godina u narednih mjesec dana biće pokrenut postupak protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nakon što su iscrpljene pravosudne instance u BiH. 

"Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju porodice Starovlah na presudu Suda BiH, kojom je odbijen njen zahtjev da joj BiH isplati naknadu štete zato što je izvršen zločin nad porodicom", rekao je Miljkan Pucar, pravni zastupnik porodice Starovlah. 

Naglasio je da će postupak u Strazburu pokrenuti jer smatraju da će oni razmotriti ovaj slučaj i da u normalnom svijetu takvi postupci ne mogu proći nekažnjeno. 

"BiH je dala imunitet vojnicima NATO snaga. Mi smo pokrenuli i postupak protiv NN lica po informacijama koje smo imali o pripadnicima vojske, ali sve zemlje odbile su da podignu optužnicu, tako da nam je ostao Strazbur", rekao je Pucar. 

Dodao je da ne želi da prognozira šta bi mogla biti odluka Suda u Strazburu. 

"Ništa se konkretno ne može. Nažalost, situacija je takva da taj sud, po našem mišljenju, ima neke čudne stavove i odluke kada gledam kao pravnik. Ipak, učinićemo sve da porodica Starovlah dobije adekvatnu nadoknadu", kaže Pucar. 

Miroslav Starovlah rekao je da se sa postupkom nastavlja u Strazburu "zato što su pojedinci kreirali takvu situaciju u BiH da su nevini ljudi stradali, a da niko nije odgovarao za to". 

"Potrebno je da se rasvijetli ovaj slučaj, ne samo zbog nas nego zbog svog naroda koji je propatio, zbog svih porodica koje su bile napadnute, zbog egzodusa Srba iz Sarajeva, protjerivanja iz Krajine i bombardovanja. Na kraju, ako već nema pravde za nas, bar nam niko ne može usta zatvoriti i zabraniti da spominjemo svoja stradanja", rekao je Starovlah. 

Kaže da njegovi otac i brat i danas, poslije toliko godina od brutalnog premlaćivanja, svakodnevno idu na terapije i u banje. 

Na pitanje da li će pravda opet izostati kada su u pitanju srpske žrtve, odgovorio je da je na njima da se bore svim sredstvima koja su im na raspolaganju, a da će Bog dalje prosuditi. 

Pretučeni skoro do smrti 

Pod izgovorom da traže ratne zločince, pripadnici NATO-a i tadašnjeg EUFOR-a, 1. aprila 2004. godine, u vrijeme vaskršnjeg posta, skoro do smrti pretukli su Jeremiju Starovlaha, pravoslavnog sveštenika, protojereja stavrofora, i njegovog sina Aleksandra. 

Na Pale je tada izvršena jedna vrsta desanta. Helikopteri sa vojnicima spustili su se na obližnji fudbalski stadion, a u krugu od 100 metara od Parohijskog doma civilima je bilo zabranjeno svako kretanje. Mnogi od njih su poslije rekli da su dobili udarce kundakom od "mirovnjaka". 

Vojnici su, oko jedan čas iza ponoći, uz upotrebu sile, vatrenog oružja i eksploziva upali u Parohijski dom, a potom i u stanove sveštenika Jeremije i Miomira Zekića. 

Neposredno po upadu u stan Starovlaha, vojnici su Jeremijinu suprugu zatvorili u jednu sobu, a njega i sina Aleksandra počeli su brutalno tući. 

Aleksandar, koji se tada oporavljao od operacije žuči, od siline udaraca pao je u komu. 

Nakon jednočasovnog premlaćivanja, pripadnici multinacionalnih snaga su teško povrijeđene Starovlahe helikopterom prebacili u bolnicu u Tuzlu. Polumrtva tijela samo su unijeli u bolnicu, spustili ih na pod hodnika i otišli. 

Svešteniku Jeremiji i njegovom sinu Aleksandru ostale su trajne posljedice od prebijanja, a Aleksandar je stoodstotni invalid, kojem je stalno potrebna tuđa njega i pomoć.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )