FOTO: null

Blokada računa, pljenidba pokretne imovine, ali i upis hipoteka na nepokretnu imovinu, mjere su koje bi mogle biti preduzete prema poreskim obveznicima u RS koji ne izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza na nepokretnosti.

Poreska uprava RS  pozvala je sve poreske obveznike poreza na nepokretnosti da izmire drugu ratu svoje obaveze po poreskom računu za ovu godinu, kao i eventualno još neizmirene iznose po osnovu poreza na nepokretnosti iz prethodnih godina.

Propisani rok za uplatu druge rate je posljednji dan ove godine.

"Svim vlasnicima nepokretnosti u RS koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti iznos će biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate", upozoravaju iz Poreske uprave RS.

Poreska uprava RS će, kako se dodaje u saopštenju, tokom decembra intenzivirati aktivnosti na prinudnoj naplati ovog opštinskog prihoda, koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze.

"Poreska uprava RS poziva i sve one koji još nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje identifikujemo biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti", stoji u saopštenju.

Pare po ovom osnovu, dakle, idu opštinama, a rukovodioci lokalnih zajednica pozdravljaju ove aktivnosti Poreske uprave RS.

"Generalno, za sve lokalne zajednice to je jako bitna stavka. U Bijeljini je procenat naplate veoma dobar, ali mislim da nije dobar obuhvat, odnosno nije prijavljeno ni blizu onoliko nepokretnosti koliko bi to trebalo da bude slučaj", rekao je Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, koji je i gradonačelnik Bijeljine.

Slično misle i rukovodioci ostalih lokalnih zajednica u RS.

"Mi smo jedna od opština u kojoj, od kada je uvedena ta vrsta poreza, Skupština donosi odluku o najnižoj poreznoj stopi i iznosi 0,05 odsto od procijenjene vrijednosti nepokretnosti. Na godišnjem nivou obračun poreza na nepokretnosti za našu opštinu iznosi oko 110.000 maraka, što su solidna sredstva", naveo je Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac.

Prema njegovim riječima, stepen naplativosti iznosi 60 do 70 odsto, što zavisi od godine do godine.

"Svaka nam je marka važna s obzirom na niz problema sa kojim se susrećemo. Na primjer, kod nas, za stan od oko 70 kvadrata, ili kuću tih gabarita, taj porez iznosi oko 23 marke na godišnjem nivou, a pritom se može platiti u dvije rate", rekao je načelnik opštine Čelinac.

Slično misli i Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica, koji ističe da je značajan svaki budžetski prihod u vrijeme kad su svi budžeti u krizi.

"Mi očekujemo od Poreske uprave RS da uradi svoj dio posla, odnosno da naplatimo maksimalni mogući iznos. Planiran godišnji prihod, po tom osnovu, kod nas je oko 400.000 maraka, i očekujem da ćemo toliko i ostvariti. Porezna stopa kod nas iznosi 0,10 odsto", naveo je Zlojutro.

Porez na nepokretnosti plaća se u dva dijela: prvi, najkasnije do 30. juna, i drugi, najkasnije do 31. decembra u poreskoj godini. Stopa iznosi do 0,2 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )