FOTO: null

RS u ovoj godini bilježi rast prihoda po osnovu direktnih poreza i doprinosa, dok je neznatan pad zabilježen jedino kod ostalih javnih prihoda, pokazuju podaci Poreske uprave RS.

Tako je na račun javnih prihoda RS u prvih osam mjeseci ove godine uplaćena 1,471 milijarda KM, odnosno 65,7 miliona KM ili pet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Naplaćeni iznos po osnovu direktnih poreza u tom periodu veći je za pet odsto nego u istom periodu prošle godine, odnosno prikupljeno je 283,3 miliona KM. Pored toga, naplata poreza na dobit veća je za 10 odsto i naplaćeno je 106,9 miliona KM, dok je po osnovu poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćeno 11,3 miliona KM, odnosno 30 odsto više nego u prvih osam mjeseci 2014. godine.

"Takođe, zabilježen je i porast naplate od poreza na nepokretnosti i imovinu. Naplaćeno je 15,3 miliona KM ili 10 odsto više nego za isti period prošle godine", rekli su iz Poreske uprave RS. Dodaju da je po osnovu poreza na dohodak naplata približna prošlogodišnjoj i iznosi 149,7 miliona KM.

S druge strane, doprinosi su za osam mjeseci tekuće godine naplaćeni u iznosu od 928,8 miliona KM, što je u odnosu na naplatu iz istog perioda 2014. godine više za 35,8 miliona KM ili četiri odsto.

"Za Fond PIO naplaćeno je 489,9 miliona KM, što je više za dva u odnosu na prošlogodišnju naplatu, a za Fond zdravstvenog osiguranja prikupljeno je 325,5 miliona KM ili tri odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Doprinos za Fond solidarnosti naplaćen je u iznosu od 49,3 miliona KM", precizirali su iz Poreske uprave RS.  Prema njihovim riječima, po osnovu ostalih javnih prihoda ukupno je naplaćeno 228,9 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 241,5 miliona KM manje za pet odsto.

Preciznije rečeno, od ostalih javnih prihoda zabilježena je povećana naplata naknada za priređivanje igara na sreću od 14 odsto, odnosno ukupno je naplaćeno 13 miliona KM, dok su koncesione naknade naplaćene u iznosu od 36,4 miliona KM ili 81 odsto više u odnosu na prošlogodišnju naplatu u istom periodu. Naplata po osnovu taksi i naknada takođe je veća u odnosu na prošlogodišnju i to za osam odsto, pa je naplaćeno140,7 miliona ili 9,9 miliona KM više.

"Međutim, naplata po osnovu ostalih prihoda, od kojih su najznačajniji prihodi od dividendi i udjela u profitu javnih preduzeća naplaćena je u iznosu od 26,9 miliona KM i manja je za 60 odsto, s obzirom na to da smo u prošloj godini po ovom osnovu imali značajnu uplatu Elektroprenosa po osnovu zaostalih obaveza", pojašnjavaju iz Poreske uprave RS.

Oni dodaju da je veća naplata zabilježena i od zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza, u poređenju s prošlom godinom naplaćeno je 29,2 miliona KM više. Još su naveli da je naplata javnih prihoda u avgustu 2015. godine veća za tri odsto, odnosno naplaćeno je 175 miliona KM, što je u odnosu na avgust prošle godine više za pet miliona KM. Tako je naplata direktnih poreza u avgustu 2015. godine ostvarena u iznosu od 28,9 miliona KM, što je za četiri odsto više nego u avgustu 2014. godine. S druge strane, doprinos za Fond solidarnosti je u avgustu naplaćen u iznosu od 5,6 miliona KM, što je za devet odsto manje od prošlogodišnje naplate u avgustu. Iz Poreske uprave su podsjetili da je na manju naplatu ovog doprinosa uticala izmjena Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost. Naime, tim izmjenama, obveznici posebnog doprinosa za solidarnost nisu više fizička lica sa najnižim ličnim primanjima do 370 KM i penzioneri.

Komentarišući rast prihoda od poreza i doprinosa u ovoj godini, Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS  SWOT, rekao je da se boji da uzrok toga nije povećanje poslovne aktivnosti, već naplata zaostalih potraživanja i bolje naplate redovnih obaveza obveznika plaćanja poreza i doprinosa.

"Čini mi se da su to dvije ključne stvari jer nema nekih posebnih pokazatelja da je došlo do neke veće ekonomske aktivnosti u RS", rekao je Duduković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )