FOTO: null

Na vanrednoj Skupštini akcionara Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj razriješen je privremeneni Nadzorni odbor i imenovan novi u istom sastavu, ali predsjednik NO Mile Mirković odbija da preuzme dužnost smatrajući da Vlada blokira oživljavanje ,,Šećerane,,

„Odbio sam da dalje radim u ovakvim uslovima, jer nam još uvijek nije jasno kakav je cilj Vlade RS, da li da Šećerana nastavi rad ili da ide u stečaj. Prema nezvaničnim informacijama iz suda, Poreska uprava RS već je pokrenula stečaj u Šećerani“, rekao je Mile Mirković dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika Skupštine akcionara i predsjednik Nadzornog odbora Šećerane.

On je kaže da na današnjoj Skupštini akcionara nije prihvaćen Plan revitalizacije Šećerane, već je vraćen na doradu.

„Većinski vlasnik, a to je Vlada RS, mora da se opredijeli, da li će obezbijediti novac za ponovno pokretanje šećerane, da li će raspisati međunarodni tender za dokapitalizaciju ili će dozvoliti da šećerana ponovo ide u stečaj“, kaže Mirković, ističući da su Plan revitalizacije Šećerane radili bankarski eksperti, te da je plan sadržavao ekonomsku, tržišnu i finansijsku analizu  koja je podrazumijevala odobravanje investicionog kredita od strane IRB-a u iznosu od 12,6 miliona KM i kredit za obrtna sredstva u iznosu od 47 miliona KM, koji bi se mogli vraćati od proizvodnje šećera.

Mirković smatra da neko u Vladi RS na ovakav način „kupuje vrijeme“, te da ni on, ali ni drugi članovi privremenog rukovodstva u Šećerani ne mogu više raditi u uslovima neizvjesnosti i iščekivanja.

Skupština akcionara Šećerane je bila zakazana za 08. septembar ali zbog nedostatka kvoruma nije održana.

Državni kapital danas je zastupao Boris Pašalić pomoćnik ministra poljoprivrede RS.

Vršiocu dužnosti direktora šećerane Mehi Fafuliću mandat ističe 24. septembra, kada i on stiče uslov za penzionisanje. Većinski vlasnik šećerane, a to je Vlada RS, u najskorije vrijeme moraće se opredijeliti i zauzeti konačan stav o statusu i sudbini ovog nekadašnjeg industrijskog giganta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )