FOTO: InfoBijeljina

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske otpisala je u prošloj godini 18,6 miliona KM preduzećima kod kojih je zaključen stečaj i od kojih je nemoguće naplatiti ovaj dug.

U Poreskoj upravi RS za CAPITAL su rekli da nakon što sudija donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka i ono postane pravosnažno, PURS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza stečajnog dužnika.
 
„Po tom osnovu u 2020. godini doneseno je 87 rješenja o nenaplativosti poreske obaveze na iznos duga od 18,63 miliona KM. U tom periodu doneseno je i 1.188 rješenja o nenaplativosti poreske obaveze po osnovu zastare potraživanja na iznos duga od 519.963 КM, a na osnovu Zakona o poreskom postupku“, kazali su u PURS.
 
Inače, PURS je u prošloj godini u 89 pokrenutih stečajnih postupaka prijavila 15,5 miliona КM potraživanja, od čega im je priznato 11,2 miliona КM.
 
„Po svim započetim stečajnim postupcima, u 2020. godini su naplaćena potraživanja od 2,07 miliona КM“, kazali su u PURS.
 
Poreska uprava Republike Srpske je u 2020. godini pokrenula i 56.299 postupaka prinudne naplate zbog duga od 131,5 miliona КM. Od tog iznosa naplaćeno je tek 30,2 miliona.
 
„U odnosu na 2019. godinu pokrenuto je čak 35.189 postupaka prinudne naplate manje, a ukupan iznos naplaćenih obaveza po rješenjima prinudne naplate koji su pokrenuti u 2020. manji je za 24,23 miliona КM nego godinu ranije“, naveli su u PURS.
 
Istakli su i da je Ministarstvo finansija RS lani donijelo 16 o raskidu reprograma jer se obveznici nisu pridržavali uslova i rokova iz reprograma.
 
Tri najveća odobrena reprograma kod kojih je Ministarstvo finansija donijelo rješenje o ukidanju, zbog neažurnosti u plaćanju dospjelih rata, su ,,Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida“ Banjaluka, ,,Mofas“ Istočno Sarajevo i ,,Fabrika vode“ Banjaluka.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )