FOTO: null

Ogorčeni načinom na koji je u Bijeljini procijenjena šteta i podijenjena pomoć poplavljenima mještani sela uz rijeku Savu optužili su danas gradske čelnike za diskriminaciju i zloupotrebu vlasti.

"Bijeljina je država u državi", ocijenio je Radomir Perić iz sela Brodac i rekao gradonačelniku Mići Mićiću da su robu i novac iz humanitarne pomoći dobili samo članovi i glasači SDS-a, koja je vladajuća u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, gradska vlast je zloupotrijebila i republičku pomoć, jer su procjenom štete omogućili da vaučere dobiju vlasnici domaćinstava "kojima je voda u vrijeme polave bila 25 metara ispod kuće".

Perić je upozorio Mićića da je gradska vlast svojim djelovanjem izazvala uznemirenost i podjele među stanovništvom, te da lično prima i prijetnje poput telefonskih poziva noću i praćenja automobila.

Oko 40 mještana bijeljinskih sela koji su učestvovali na sastanku sa gradonačelnikom zatražili su da svima koji su bili poplavljeni bude dostavljena pomoć koja je već podijeljena, kako tvrde, onima koji su u maju bili na suvom, ali su članovi SDS-a.

Kao primjer su naveli podjelu po 800 KM, paketa robe vrijednih 210 KM, kao i podjelu bijele tehnike.

U potresnim izjavama mještani su svjedočili gradonačelniku pojedinačne slučajeve nepravdi u podjeli humanitarne pomoći koja se organizovala iz gradske kuće.

Dragiša Laketić iz sela Brodac pokazao je gradskim čelnicima i novinarima neke od 1.500 fotografija koje je napravio u danima poplave i postavio ih na internet.

Na osnovu njih tvrdi da je samo u selu Brodac podijeljeno 25 lažnih vaučera članovima SDS-a i njihovim srodnicima.

Laketić je rekao Mićiću da je humanitarna pomoć Saudijske Arabije iskorištena za kupovinu glasova za SDS uoči izbora, te da je iz ove pomoći ranije pokradeno posuđe i posteljina, a građanima je dijeljeno samo brašno i plastične posude.

Gradonačelnik Mićo Mićić rekao je nezadovoljnim građanima, sa kojima se sastao u sjedištu lokalne administracije, da ga lično nepotrebno optužuju i napadaju i da će, ako je potrebno, biti provjereno svih 23.000 sačinjenih zapisnika o šteti.

On je najavio da će spisak lica u Bijeljini koja su dobila bilo kakvu pomoć za poplavljene biti objavljen.

Mićić je rekao da je sve što je u grad došlo kao pomoć zaduženo i moralo je biti i razduženo, uz potpise, te da će svako odgovarati za svoje djelovanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )