FOTO: null

Semberski stočari i farmeri, nakon ogromnih šteta u ovogodišnjim poplavama, zbog nedostatka kvalitetne stočne hrane, sada posljedice osjećaju i na umanjenim prinosima mlijeka.

Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja „Stočar“ i vlasnik farme muznih krava, kaže da izuzetno teško obezbijediti stočnu hranu za 160 grla, koliko ih on ima.

U jednom trenutku bio je u gotovo bezizlaznoj situaciji, ali je, ipak, uspio da sačuva svoje stado.

U pitanju su rasna grla, uvezena iz inostranstva, koja zahtijevaju kvalitetnu hranu. Posljedice poplava već se osjećaju u proizvodnji mlijeka, jer sa 19,5 litara po grlu dnevno sada izmuzemo po 13 litara, što je umanjenje od gotovo 30 odsto“, ističe Ostoja Nikolić.

Nikolić kaže da je obezbijedio silažu za svoje stado, dok koncentrovanu hranu redovno kupuje. Sve što dobije za mlijeko, potroši za koncentrovanu hranu, nadajući se da će naredna laktacija popraviti finansijski saldo na njegovoj farmi. On kaže da, kada bi semberski farmeri i stočari svakodnevno razmišljali o tome kolike su štete pretrpjeli u majskim poplavama, vjerovatno bi počeli zapadati u teške psihičke krize, od kojih se zadugo ne bi mogli oporaviti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )