FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Poplave su najveći rizik za područje Bijeljine, koja ima gradsku specijalizovanu jedinicu Civilne zaštite za zaštitu od poplava i nesreća na vodi i pod vodom sa 82 pripadnika, te 13 jedinica Civilne zaštite sa 222 pripadnika u mjesnim zajednicama uz rijeke Drinu i Savu.

U Programu za smanjenje rizika od elementranih nepogoda, koji je u decembru usvojen u Skupštini grada, navedeno je da su u zaštitu i spasavanje od poplava uključeni i ronilački klubovi "Panteri", "Nautilus" i "TRB".

Procjenjuje se da je gradska jedinica Civilne zaštite dobro opremljena materijalno-tehničkim sredstvima i raspolaže sa 28 čamaca za spasavanje, 28 vanbrodskih motora, 100 prsluka za spasavanje, četiri ronilačka kompleta, četiri prikolice za čamce, kompresor za punjenje ronilačkih boca, dok su jedinice u mjesnim zajednicama slabo opremljene.

Civilna zaštita raspolaže i sa 35 pumpi za crpanje vode, 50.000 vreća za pijesak i 1.040 pari gumenih čizama.

U Programu je navedeno da su u Bijeljini u toku značajni projekti koje u oblasti smanjenja rizika od poplava sprovodi Javna ustanova "Vode Srpske".

U okviru projekta zaštite od brdskih i unutrašnjih voda u toku je uređenje kanala Dašnica kroz grad i uređenje kanala Glogovac, spojnog kanala i Majevičkog obodnog kanala, vrijednosti 5,3 miliona evra bez PDV-a.

Kroz projekat zaštite od velikih voda rijeke Drine izvode se radovi na dionici dva regulacije rijeke Janje i mosta na rijeci Janji, vrijednosti 6,1 milion KM.

U toku je sanacija ruševnih obala Drine na lokacijama "Tri dlake", Orlovo polje, Eko-kamp "Amajlije" i Balatun, ukupne vrijednosti 3,4 miliona KM, kao i uređenja donjeg toka rijeke Janje od ušća u rijeku Drinu, uzvodno u dužini od osam kilometara, uključujući zaštitu od brdskih i unutrašnjih voda Novog Naselja u Janji, čija je vrijednost 1,8 miliona evra bez PDV-a.

Završetak ovih radova očekuje se krajem ove i tokom naredne godine, a u 2020. godini u planu je uređenje dijela korita Majevičkog obodnog kanala u vrijednosti od 611.000 KM, te sanacija i regulacija dijela vodotoka rijeke Lukavac u vrijednosti od 1,5 miliona KM.

Projekti koje realizuju "Vode Srpske" finansiraju se iz kredita Evropske investicione banke i Svjetske banke, Fonda solidarnosti Republike Srpske i sredstava evropskih IPA fondova.

"Analizom rizika od poplava i postojećih preventivnih i interventnih kapaciteta na području Bijeljine evidentno je da se uspješno može odgovoriti na poplave ograničenih razmjera i obima, dok su za katastrofalne poplave postojeći preventivni i interventni kapaciteti nedovoljni", ocijenjeno je u izvještaju Gradske uprave.

Kako je navedeno, apsolutna zaštita od poplava nije moguća, uzimajući u obzir evidentne klimatske promjene, ali se sistem zaštite i spasavanja od poplava u narednom periodu mora razvijati i unapređivati kako bi rizik po ljude bio sveden na najmanju mjeru, kao i materijalna šteta, koja je poslije svake poplave sve veća.

Za potrebe opremanja, obučavanja i održavanja opreme i sredstava Civilne zaštite iz budžeta Bijeljine je u 2017. i 2018. godini izdvojeno po 45.000 KM, u tekućem budžetu 55.000 KM, dok je za narednu godinu procijenjena potreba za izdvajanje 73.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )