FOTO: null

Tokom predstojećih prazničnih dana oni koji se brinu o bezbjednosti u saobraćaju, imaju najviše posla.

Preventivna kampanja "Alkohol+čna kombinacija", i ove godine pokrenuta je u saradnji sa MUP-om, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savezom RS, kako bi apelovali na vozače da ne voze ako su pili alkohol.

Samo za 11 mjeseci ove godine u Srpskoj se dogodilo više od 8.000 saobraćajnih nezgoda. Za više od hiljadu glavni krivac je alkohol. Iz saobraćaja je isključeno oko 18.000 hiljada vozača koji se nisu pridržavali propisa.

Goran Šmitran, iz MUP RS, navodi da je od toga broja njih 13.000 isključeno zbog vožnje automobila pod dejstvom alkohola, kao i da je njih oko 1.000 imalo oko 1 promil alkohola u krvi, a oko 600 je imalo između 1 i 2 promila.

Svi ovi vozači su morali da plate kazne, od 50 KM pa do 1.000 KM. Ako je uzrok saobraćajne nezgode bio alkohol, kazne su mnogo veće.

Svi vozači koje smo anketirali podržali su pooštrene kazne, jer je to jedan od najuvjerljivijih načina da se vozači pridržavaju zakona.

Izmjenom zakona 2009. godine, AMS RS dužan je da pruži besplatnu pomoć svakom vozaču koji ji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da će uskoro biti nabavljena nasavremenija oprema kojom se kontroliše da li vozači upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, kako bi se i na taj način spriječila ova pogubna navika.

Statistike pokazuju da češće smrtno stradaju nedužni saputnici, putnici u drugom vozilu, u odnosu na pijanog vozača koji prouzrokuje saobraćajnu nesreću. Pojačana kontrola vozača trajaće sve do 31. januara. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )