FOTO: null

Ni ove godine neće biti jedinstvene komemoracije u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao što nije bilo ni prethodne dvije godine.

To je potvrdio predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, a pitanje koliko će komemoracija biti održano ostaje otvoreno.

Hrvatski mediji navode da duboka podijeljenost hrvatskog društva posebno dolazi do izražaja svake godine uoči komemoracije u Jasenovcu. Već nekoliko godina, naime, uz službenu komemoraciju u organizaciji državnog vrha, održava se još najmanje jedna, a nerijetko i više njih.

- Uslovi za održavanje jedinstvene kolone sjećanja na žrtve ustaških zločina nisu stečeni ni ove godine. Na sjednici Izvršnog odbora analizirali smo šta se promijenilo do danas u odnosu na prošlu godinu i došli do zaključka da se nije promijenilo ništa. Naprotiv, još je i gore. Ako Vlada prihvati preporuke Vijeća za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima, to će samo donijeti nove probleme, u društvu će se otvoriti nove polemike, novi sukobi i sporovi - ispričao je Habulin.

Dodaje i da mu je žao što se podjele nastavljaju i ove godine, ali, kako kaže, najprije se moraju stvoriti neke pretpostavke za zajedničko bolje sutra.

- Prije svega, Vlada bi trebalo da poštuje Ustav, ne bježati od antifašizma, već ga prihvatiti kao temelj naše državnosti. Nekakvoj ustaškoj ikonografiji u Hrvatskoj koja želi biti evropska država nipošto nema mjesta. Ne zaboravimo da je i Evropa utemeljena na antifašizmu, koji se shvata kao sinonim za miroljubivost, slobodu i jednakost - poručio je Habulin.

Dvije komemoracije, dakle, zasad su sasvim sigurne, a koliko će ih još biti, preostaje da se vidi, prenose hrvatski mediji.

Državnu komemoraciju žrtvama ustaškog logora prošle godine su bojkotovali Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca Hrvatske, Jevrejska zajednica i Socijaldemokratska partija.

Ustaški pozdrav

Razlog bojkota državne komemoracije u Jasenovcu posljednje dvije godine je neuklanjanje ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koju su nedaleko od Jasenovca postavili veterani Hrvatskih odbrambenih snaga, u spomen na poginule saborce.

Postavljanje ploče s ustaškim pozdravom na zgradi vrtića u Jasenovcu, gdje je nedaleko, u ustaškom logoru, ubijeno i blizu 21.000 djece, osudila su brojna udruženja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )