FOTO: null

Projekat američke i švedske vlade za unapređenja lokalnog razvoja /GOLD/ finansiraće sa 130.000 KM sertifikaciju 10 preduzeća iz prehrambene industrije u bijeljinskoj regiji kako bi ispunila zahtjeve o sigurnosti hrane.

Ugovor o grantu danas su potpisali direktor GOLD projekta Gabriel Abraham i predsjednik Područne privredne komore Bijeljine Mihajlo Vidić. 

Vidić je rekao novinarima da je novac namijenjen za pripremu preduzeća za proces sertifikacije i resertifikacije i za pokrivanje polovine troškova sertifikacije, a javni poziv otvoren je od 15. do 30. oktobra. 

"Certifikacija povećava konkurentnost domaćih proizvođača, omogućava otvaranje novih radnih mjesta i primjenu novih tehnologija, što će doprinijeti intenzivnijem plasmanu poljoprivrdnih proizvoda iz ove izrazito poljoprivredne regije na tržišta EU, Rusije, Turske i zemalja Cefta", istakao je Vidić. 

Abraham je nakon potpisivanja ugovora o dodjeli granta ukazao na važnost ove podrške, jer je od 200 kompanija iz regije samo njih 30 uvelo standarde neophpodne za izvoz. 

On je podsjetio da GOLD projekat pomaže u 47 lokalnih zajednica u BiH da unaprijede poslovnu klimu kako bi se privukle investicije i otvarala nova radna mjesta. 

"Podržavajući ekonomski razvoj, SAD i Švedska su kroz ovaj projekat u protekle dvije godine omogućile otvaranje više od 1.600 novih radnih mjesta u BiH, podržali 24 kompanije da izađu na nova tržišta, pomogli da sedam kompanija ispuni zahtjeve EU za izvoz i realizovali 14 programa razvoja radne snage", rekao je Abraham.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )