FOTO: InfoBijeljina

Vlada Srpske je iz sredstava Kompenzacionog fonda obezbijedila tri miliona maraka za interventni otkup tržišnih viškova tovnih bikova i svinja i dva miliona za otkup oko 11.000 tona povrća da bi ublažila negativne posljedice pandemije virusa korona jer je tržište nestabilno, a potražnja smanjena

Otkup tovnih bikova i svinja počeo je 3.avgusta i trajaće do 30.oktobra do kada će i prerađivači moći da otkupljuju povrće. Otkup povrća za izvoz počinje 10. avgusta, a za preradu 15. avgusta.

Interventni otkup 6.000 bikova po cijeni od 3,80 KM po kilogramu i 10.000 svinja po cijeni od 2,80 KM po kilogramu, od preko 400 uzgajivača, spas je za stočare, jer su žitarice poskupjele, a cijena stoke pala. Da nije interventnog otkupa davali bi stoku u bescijenje.

U Srpskoj je 26 mesoprerađivača i izvoznika zainteresovano za interventni otkup 26.000 junadi i 34.000 tovnih svinja -višestruko veće količine u odnosu na planirane. Oni koji su i proizvođači tražiće, kažu, veće kvote.

Dva miliona maraka obezbijeđeno je za otkup tovnih junadi,a milion za tovne svinje. Iz Vlade najavljuju da će pratiti situaciju i po potrebi korigovati kvote.

- Oni koji budu na neki način ispunili svoje kvote, a neki drugi koji ne budu, onda ćemo u tom periodu izvršiti preraspodjelu pa oni koji iz nekog razloga ne prate ovu našu odluku, mi ćemo to onad preraprosdijeliti onima koji to rade - rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

Miroslav Bojić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da prerađivači moraju da plate proizvođaču minimalno 3,80 KM po kilogramu, a dobijaju nazad po kilogramu kao premiju do Ministarstva preko Kompenazcionog fonda 70 feninga po kilogramu žive vage.

- Kada su u pitanju tovne svinje minimalna otkupna zagrantovana cijena za proizvođače je 2,80 KM, a podsticaj koji dobija mesoprerađivač je 60 feninga - dodao je Bojić.

Dva miliona maraka predviđeno je i za otkup tržišnih viškova povrća. Vlada će sufinasirati otkup sa 10 pfeniga po kilogramu. Pojedini prerađivači spremni su da otkupe sve tržišne viškove.

- Mi smo spremni da otkupimo  i preradimo 8.000 tona. Nas interesuje paradajiz, crvena paprika roga, babura, crni luk , mrkva i sve ostalo što se koristi u proizvodnom procesu, istakao je Stevo Filipović direktor PI "Sava Semberija" Bijeljina.

Mladen Lazić, vlasnik firme "Mamin" smatra da će im mjere će pomoći da otkupe dodatne viškove poljoprivrednih proizvoda i da ih u dogledno vrijeme poslije pandemije izvezu ili prodaju na domaćem tržištu.

Iz Kompenzacionog fonda, biće izdvojeno još pet miliona maraka za kapitalne investicije ,čime će biti ispunjeni zahtjevi svih poljoprivrednika koji su ispunili uslove javnog poziva. Kada se zbroje sve investicije, u poljoprivredu će u 2020. godini biti uloženo više od 150 miliona maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )