FOTO: null

Pomoć u okviru Programa EU za oporavak od poplava dobilo je više od 610.000 ljudi u zajednicama koje su bile pogođene katastrofom u maju 2014. godine, a zahvaljujući realizovanim aktivnostima kreirano je i 5.600 novih radnih mjesta.

Rezultati sprovođenja ovog programa predstavljeni su juče u Sarajevu, a konstatovano je da je urađen veliki dio posla, ali da će se BiH obnovom od poplava baviti i ove i naredne godine. Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark rekao je da je oporavak od poplava odličan primjer kojim je pokazana solidarnost EU sa građanima BiH.

- Pomoć je pružena građanima na direktan i konkretan način bilo da je riječ o uslovima života, povratku na radna mjesta i u škole ili pristup zdravstvenim uslugama. U mnogim slučajevima situacija je sada i bolja nego što je bila prije poplava. Jedan od rezultata aktivnosti je i 5.600 novih radnih mjesta koje smo kreirali - kazao je Vigemark zahvalivši na podršci i saradnji UNDP-u i lokalnim partnerima.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu kazala je da se program za oporavak od poplava se pokazao ključnim.

- Pružili smo pomoć zajednicama i za oko 610.000 građana. Nastava u školama je počela uz manja kašnjenja, a u roku od samo 100 dana pomogli smo obnovu domovi za više od 1.000 najugroženijih porodica - rekla je Sinanoglu i apelovala na vlasti da zbrinu one koji još nisu u svojim domovima.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić izrazila je zahvalnost donatorima koji su pomogli stanovništvu.

- Ta pomoć je korišćena u 24 opštine u kojima je osim domova sanirano mnogo bolnica, škola, objekata komunalne infrastrukture, a otvoreno je više od 2.100 radnih mjesta - rekla je Golićeva.

Direktor Federalnog fonda za oporavak od poplava Jasmin Jaganjac istakao je da je u tom entitetu bilo poplavljeno 43.000 domova, a da su klizišta srušila više od 800 stambenih jedinica.

- Sami to ne bismo mogli obnoviti. Na obnovu čeka još oko 300 kuća i nadam se da ćemo i to zajedno završiti - rekao je Jaganjac.

Program EU za oporavak od poplava predstavlja prvi dio pomoći na koju se EU obavezala na donatorskoj konferenciji u Briselu u julu 2014. godine. Pokrenut je u avgustu 2014. godine kako bi bio normalizovan život poslije katastrofe. Vrijednost programa je 43,52 miliona evra od čega je 42,24 miliona obezbijedila EU, a 1,28 miliona UNDP.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )