FOTO: null

Za pale srpske junake i civilne žrtve rata sa područja sarajevske regije danas je služen pomen na Spomen-obilježju u porti manastira Svete Petke u Bijeljini.

Na ovom spomeniku koji je zadužbina Udruženja građana "Prijatelji Ilijaša" u Bijeljini do sada su uklesana imena 1.253 žrtve rata od 1992/95. godine.

Vijence na spomenik su položili Miladin Dragičević u ime kabineta predsjednika Republike Srpske, zatim predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, kao i brojne delegacije porodica poginulih i predstavnici gradske vlasti.

Savčić je rekao novinarima da se, osim junaštva srpskih boraca Ilijaša, koji su u ratu odbranili svaki pedalj svoje zemlje, treba sjetiti i ogromne žrtve i visoke svijesti preživjelih iz sarajevskog područja.

Prema njegovim riječima, oni su nakon rata napustili sve što su u Sarajevu vijekovima stvarali da bi život nastavili u Republici Srpskoj.

- Izražavam ogromnu zahvalnost borcima Sarajevsko-romanijskog korpusa za njihovu herojsku borbu protiv četiri puta brojnijeg neprijatelja i za odbranu svetinja, rekao je Savčić okupljenima na pomenu.

On je izrazio nadu da će istina o ratnim dešavanjima u Sarajevu izaći na vidjelo, ukazujući da jedan borac nije mogao da okruži četvoricu, ali da su četvorica mogla da okruže jednoga.

Savčić je u ukazao na političku zaštitu koju i dalje uživaju Bošnjaci osumnjičeni za ratne zločine u BiH, podsjetivši na brigu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

Predsjednik Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša" Milenko Zupur najavio je da će pomen za borce i civile koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području sarajevskih naselja Ilijaš, Vogošća i Rajlovac biti ubuduće održavan svakog 15. juna.

Prema njegovim riječima, od naredne godine će se na ovaj dan obilježavati i sjećanje na Ilijašku brigadu koja je u ratu imala 4.500 boraca, a uz ogromne žrtve odbranila je teritoriju omeđenu linijom fronta, dugom 150 kilometara.

Zupur je rekao da je većina poginulih boraca ekshumirana iz zavičaja i prenesena na Vojničko groblje na Sokocu.

Prema njegovim riječima, najviše iseljenih iz sarajevsko-zeničke kotline nakon rata živi na području Bijeljine, njih 5.000.

On ističe da Udruženje "Prijatelji Ilijaša" i dalje održava vezu i sa zavičajem, gdje pomažu crkvu, obilaze groblja i održavaju ih.

Za izgradnju spomenika borcima sarajevske regije u Bijeljini zavičajno udruženje je do sada uložilo gotovo 400.000 KM, a njegova gradnja još traje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )