FOTO: InfoBijeljina

Od uvođenja serološkog testiranja antitijela na virus korona u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS urađeno je oko 100 testova, potvrdili su za "Nezavisne" u ovom zavodu.

Ovo testiranje je uvedeno u ponedjeljak, a njime se utvrđuju prisustva antitijela na trenutno aktivnu ili preležanu virusnu infekciju.

"U Zavodu vlada velika zainteresovanost građana RS za serološko testiranje. Oni navode različite razloge za potrebom ovakvog testiranja, a često se spominje potreba za rezultatima serološkog testiranja u svrhu putovanja u druge zemlje", naveli su u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

Istakli su da zasad nije potrebno zakazivanje termina za serološko testiranje, a uzimanje uzoraka za testiranje vrši se radnim danima od sedam do 15 časova.

"Serološko testiranje na virus korona obavlja se i u više privatnih laboratorijskih ambulanti u RS", naveli su u Zavodu.

Prema njihovim riječima, rezultati testiranja budu završeni u toku dana, zavisno od broja uzetih uzoraka.

"Testovi se izdaju do 19 časova istog dana u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, gdje je i uzet uzorak za testiranje.  Test se radi samo u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS Banjaluka. Uzorci se mogu dati i u drugim službama, ali se onda uzorak šalje u Banjaluku", pojasnili su u ovoj ustanovi.

Ukupna cijena serološkog testiranja antitijela na virus korona koji obuhvata dvije analize iznosi 45 KM.

Za 24 časa u BiH koronom je zaraženo 222 ljudi, a od posljedica virusa COVID-19 pet osoba je umrlo.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da je za 24 sata u RS izvršeno testiranje 504 laboratorijska uzorka, od čega je na virus korona pozitivno 79 osoba.

Prema mјеstu prеbivаlištа, 10 оsоbа је iz Pаlа, dеvеt iz Biјеljinе, оsаm iz Bаnjаlukе, šеst iz Grаdiškе, pо pеt iz Dоbоја i Zvоrnikа, čеtiri iz Tеslićа, pо tri iz Јеzеrа, Kоzаrskе Dubicе, Mrkоnjić Grаdа i Prnjаvоrа, pо dviје iz Lаktаšа, Priјеdоrа, Sоkоcа, Fоčе i Šаmcа i pо јеdnа iz Brаtuncа, Brоdа, Dеrvеntе, Dоnjеg Žаbаrа, Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, Mоdričе, Ribnikа, Srpcа, Hаn Piјеskа i Šipоvа.

Dodaje se da su za 24 časa od virusa korona preminule dvije osobe, a radi se o muškarcu i ženi starije životne dobi iz Banjaluke i Brčkog.

"Dо sаdа је u RS pоtvrđеnо 5.867 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminulо је 208 оsоbа. Opоrаvilо se ukupnо 3.496 оsоba, a tеstirаnо је 56.280 оsоbа", stoji u saopštenju.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo su saopštili da je u za 24 časa u FBiH testirano 1.059 laboratorijskih uzoraka, od čega su na virus korona pozitivne 143 osobe.

"Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima ili županijama u FBiH. Za 24 časa Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena su tri smrtna slučaja. Preminuli su muškarac i žena iz Živinica, te žena iz Sarajeva", stoji u saopštenju.

Kako navode neki federalni mediji, cijene komercijalnog testiranja na virus korona će nakon sniženja u RS uskoro biti snižene i u FBiH.

Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH, prema nezvaničnim informacijama, zatražio je od Fonda zdravstvenog osiguranja da se revidiraju cijene testova. U FBiH komercijalno testiranje trenutno košta od 200 do 215 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )