FOTO: Glas Srpske

Srbija će finansirati izgradnju 25 automatskih protivgradnih stanica u podrinjskom delu Republike Srpske kako bi od grada odbranila svoje poljoprivredne proizvođače, navodi se u sporazumu koji su danas u Beogradu potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Nedimović je objasnio da Srbija ulaže u protivgradni sistem preko Drine, jer Republika Srpska nema interesa da štiti svoja brda od grada a Srbija ima interes da dejstvom sa lijeve obale rijeke zaštiti poljoprivredu na svojoj teritoriji.

"Mi imamo problem sa zapadnim delom Srbije. Mi tamo preko Drine nemamo nikakvu protivgradnu zaštitu jer sistem iz stare SFRJ više ne funkcioniše i nama su prostori uz Drinu, poput Malog Zvornika, Bajine Bašte, Ljubovije i ostalih mesta uvek su nam bile izložene gradonosnim oblacima a sa druge strane Drine su planine pa Republika Srpska sama nema interes koga bi štitila a tim brdima zato smo inicirali potpisivanje ovog sporazuma", rekao je Nedimović. 

Kako je naglasio detalji sistema koji će se protezati od Zvornika do Ruda i uz 25 protivgradnih stanica imati i 10 antenskih stubova za komunikaciju biće utvrđeni u studiji, a preliminarna procjena je da će investicije koja će biti plaćena iz budžeta Srbije biti od 700.000 evra do 800.000 evra.

"Mi na ovaj način branimo ovaj deo Srbije koji je najviše bio izložen gradu u poslednjih 10 godina", rekao je Nedimović. 

On očekuje da će automatski sistem protivgradne zaštite biti spreman da dejstvuje sljedeće sezone i dodao da na tom terenu na protivgradnoj zaštiti ništa nije rađeno 30 godina. 

Ministar Pašalić je istakao da neće biti problema oko zemljišta za ovaj sistem jer će on biti postavljen na zemljištu koje kontrolišu "Šume Republike Srpske" i dodao da bi dio sistema mogao biti izgrađen već do kraja ove godine.

"Lokacije smo odredili, možemo veoma brzo da uđemo u instalaciju tih sistema i očekujem da do kraja godine može da bude instalirano nekoliko lansera", rekao je Pašalić i dodao da će nove stanice biti dio protivgradnog sistema Republike Srpske. 

Današnji sastanak ministri su iskoristili da sa saradnicima razmotre i problem nedozvoljenog vađenja šljunka iz rijeke Drine na mjestima gdje granica između Srbije i Republike Srpske nije usaglašena sa samim tokom rijeke Drine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )