FOTO: Glas Srpske

Da lavanda ne uspijeva samo u primorskim i južnim krajevima, uvjerio se dugogodišnji pčelar Boško Mijić iz Banjaluke koji na površini od dva dunuma u podnožju Manjače uzgaja ovu medonosnu biljku, koja je odlična ispaša za pčele.

Ovaj pčelar, u Banjaluci i šire poznat po čudotvornom napitku koji pravi od svih pčelinjih proizvoda, kaže da u narednim periodu planira da proširi zasade lavande na još dunum i po, jer ova biljka pospješuje ispašu, koja je na ovom području Srpske siromašna.

Mijić kaže da nije čuo da još neko osim njega u ovom kraju Srpske uzgaja lavandu, te da bi bilo veoma dobro kada bi njegovim stopama krenuli i drugi, jer osim što je ova biljka dobra za ispašu pčele, ona ima ljekovito i umirujuće dejstvo.

- Primijetio sam da u košnicama ima daleko više meda otkako sam zasadio lavandu nego što je to bilo prije. Zbog toga u narednom periodu planiram da zasadim još lavande, jer oko nje ne treba mnogo posla - ispričao je Mijić, koji trenutno ima 150 košnica.

Dodao je da je potrebno mnogo više ove biljke kako bi se dobio čisti lavandin med, zbog čega poziva i druge pčelare da mu se pridruže, napominjući da kilogram ovog proizvoda u Hercegovini košta 28 maraka.

Ovaj vitalni sedamdesetsedmogodišnji Banjalučanin, koji se pčelarstvom bavi od 1976. godine, dok je sa uzgojem matice počeo nešto malo kasnije, svakodnevno pješači šest kilometara kako bi obišao svoje pčele i zasade na imanju u Krupi na Vrbasu.

- Što se tiče pčelinjih proizvoda uzimam sve ono što se može od pčele uzeti. Za mene je med nus proizvod. Matična mliječ za mene je presudna. Na prste bih mogao nabrojati koji sve pčelar kod nas sakuplja matičnu mliječ. Ona je mene vratila u život. Nijedno jutro još nisam izašao iz kuće a da nisam uzeo kaščicu proizvoda koji sam pravim po jednom ruskom receptu - priča Mijić.

Sve pčelinje proizvode, a to su med, matična mliječ, nesušeni polen i propolis kapi, po ruskom receptu objedinjuje u jedan od 250 grama. Ovaj proizvod je, kaže, namijenjen isključivo za imunitet.

- Ovaj proizvod sam počeo da pravim 1997. godine, nakon što sam se oporavio od teške operacije. Recept, koji danas niko ne da bez 20.000 evra, podarili su mi Rusi za flašu jake rakije. A sve to zahvaljujući jednom prijatelju pčelaru iz Srbije koji, nažalost, više nije među živima - rekao je Mijić, koji je jedno vrijeme bio jedini registrovani uzgajivač selekcionisanih matica na ovom području.

Koliko su pčele i njihovi proizvodi važni kad je u pitanju imuni sistem, kaže da najbolje govori podatak da u svijetu od virusa korona nije obolio nijedan pčelar.

 Eterično ulje

Boško Mijić kaže da čaj od lavande ima višestruke koristi, a između ostalog, podstiče varenja, smiruje želudac, te se upotrebljava za ispiranje i dezinfekciju rana na koži i sluzokoži.

- Čuo sam da litra eteričnog lavandinog ulja košta 900 evra, a primjena mu je raznovrsna. Mladim ljudima ništa ne bi falilo da se bave uzgojem lavande i tako zarade novac - kazao je Mijić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )