FOTO: InfoBijeljina

Izborna kampanja uveliko traje, a kandidati se na razne načine bore za osvajanje simpatija građana i njihovih glasova. Iako ni po čemu različita od prethodnih godina kampanja je uzela maha, ali sve više građana je ubijeđeno da promjena neće biti, ma ko bio na vlasti.

Građani polako gube nadu za bolje sutra, a kako i ne izgubiti kada se političari pojavljuju samo uoči izbora mnogobrojni su komentari. Odlučili smo da čujemo i mišljenje građana za izbore 2018, te smo sproveli kratku anketu.

„Ma zašto da me intervjuišete, ništa neće promijeniti moje izjave. Političari se pojavljuju samo od izbora do izbora, organizuju tribine po selima, daju obećanja, obećavaju bolje sutra, asfaltiraju, ma šta god je potrebno samo da glasamo za njih. A kada prođu izbori kao da se ništa nije ni događalo, nikom ništa, sve po starom“, izjavio je jedan od mještana.

„Koga je briga za nas seljake, njima je bitno da se dočepaju svoje fotelje. Političari treba da shvate da su tu zbog nas građana, da se bore za nas.“

Ostali građani nisu bili pričljivi, pa smo dobili par kratkih izjava „Ne znam, ne pratim politiku“, „Ne interesuje me“, „Kao da je bitno“...

Građani su sve manje zainteresovani za politiku i smatraju da izbori ništa neće promijeniti. 

Šta je ustvari politika?

Kroz istoriju politikom su se bavili učeni i uticajniji ljudi u društvu, dok danas situacija ukazuje da nije tako. Većina politiku vidi kao priliku za ostvarivanje lične koristi.

Za naše političare bi bilo dobro da malo uzmu literaturu u ruke, pa da se prisjete (pojedini i nauče) šta u suštini znači politika.

Politika je grčka riječ nastala od riječi polis, što znači grad, država, a politikos predstavlja građanski, državnički. Znači politika predstavlja vještinu upravljanja državom ili je definisana kao nauka o upravljanju državom.

Političar u širem smislu predstavlja čovjeka koji učestvuje u političkom životi, a u užem – čovjek koji se bavi politikom kao zanimanjem.
Broj profesionalnih političara i profesionalnih činovnika toliko je veliki da prerasta u poseban društveni sloj poznat kao birokratija, koja je kod nas u rapidnom porastu.

I kao poslednji bitan pojam ovog teksta jeste da objasnimo pojam političke partije – DOBROVOLJNA POLITIČKA ORGANIZACIJA, koja teži preuzimanju vlasti, učešću u vlasti ili uticaju na vlast da bi zaštitila ili ostvarila određene klasne ili grupne interese.

Dok se danas partije koriste kao sredstvo zapošljavanja i zadovoljavanja ličnih interesa pojedinaca.

Pošto je kod nas politika predstavljena kao prilika za sticanje i ostvarivanje ličnih interesa, kod mladih se stvorila pogrešna slika političara kao unosnog zanimanja.

Trenutna politička scena u BiH nije ništa novo priredila već poslednjih 20 godina, ne možemo da vidimo nove mlade političare, koji istinski žele da promjene situaciju, koji će biti istinski revolucionari i boriti se za bolje sutra, sa nekim novim idejama. 

Možda je problem u samom sistemu (školstvu, koje se srozalo na najniže grane), možda u njihovoj pasivnosti, zaboga - lakše je biti partijski poslušnik koji radi kako mu se kaže, zarad mogućeg posla u državnoj instituciji ili državnom preduzeću. 

A za kraj, možda i najbolje opisuje našu političku situaciju pjesma bosanskohercegovačke grupe Dubioza kolektiv „Blam blam“, koji su na komičan (ali relan) način u svojim stihovima najbolje opisali našu trenutno stanje: „...kud god krenem samo makadam...“, a kompletnu pjesmu poslušajte u videu.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )