FOTO: null

Udarna i Operativna grupa za borbu protiv terorizma još nisu profunkcionisale, a sve je zapelo na imenovanju njihovih članova.

Imenovanju novih članova Udarne i Operativne grupe pristupilo se jer je nekima od dosadašnjih istekao mandat, dok drugi više nisu ni zaposleni u policijskim i bezbjednosnim agencijama iz čijih redova se bira članstvo.

Iako su najviši zvaničnici i čelnici institucija koje su zadužene da delegiraju članove u pomenute dvije grupe zaključili da je Udarnu i Operativnu grupu potrebno odmah aktivirati u punom kapacitetu, one i dalje postoje samo na papiru. Na značaju aktiviranja ovih grupa posebno je insistirano poslije terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku. Iako je taj napad izveden krajem aprila, još nije potvrđeno imenovanje članova Udarne i Operativne grupe za borbu protiv terorizma. Njihovo djelovanje je posebno važno i zbog sve većeg broja džihadista koji odlaze na strana ratišta u redove Islamske države i prijetnje koja dolazi od njihovog povratka u BiH. Nedavno je održan sastanak Operativne grupe za borbu protiv terorizma, ali njen rad nije ozvaničen.

Šef Udarne i Operativne grupe i tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara kaže da je prijedlog sastava Udarne i Operativne grupe upućen Ministarstvu bezbjednosti BiH kako bi dalo saglasnost.

- Ministarstvo taj prijedlog zatim šalje na odobravanje Savjetu ministara BiH. Tek kad Savjet ministara to potvrdi, članovi će biti i zvanično imenovani. To je politička odluka, a odgovora još nema - kaže Čampara.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da još čekaju na saglasnost ministarstava pravde i finansija.

- To je u proceduri. Kad pribavim njihova mišljenja i saglasnosti od Kancelarije za zakonodavstvo tražiću mišljenje i uvažiti primjedbe ako ih budu imali. Zatim ću taj prijedlog uputiti Savjetu ministara BiH na konačno usvajanje - kazao je Mektić, ali nije mogao da procijeni kada bi kompletna procedura mogla da bude završena i da li će se prijedlog naći na dnevnom redu naredne sjednice Savjeta ministara.

Direktor policije RS Gojko Vasić kaže da je MUP RS imenovao svoje operativce za rad u Udarnoj i Operativnoj grupi za borbu protiv terorizma.

- Ta grupa je formirana prije nekoliko godina, ali nije djelovala zbog trzavica između Tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Ljudi koji su delegirani u tu grupu trebalo bi da svakodnevno idu na posao u zgradu SIPA u Sarajevu, ali zbog lošeg odnosa nastoji se da se to pretvori u sastanke jednom u 15 dana - kaže Vasić.

Mektić, međutim, smatra da na aktiviranje rada Udarne i operativne grupe nije imalo uticaja to što su Tužilaštvo i SIPA u proteklom periodu imali veoma lošu komunikaciju, pa čak i otvoreno ulazili u sukobe.

Na institucionalne probleme u borbi protiv terorizma u BiH ukazao je i američki Stejt department u izvještaju o terorizmu u svijetu za 2014. godinu. Ocijenivši da je BiH značajan izvor stranih boraca za Islamsku državu, Stejt department je naveo da je BiH ostvarila spor napredak u jačanju svojih antiterorističkih kapaciteta.

- Primijećeno je da nedostaje međusobna koordinacija agencija za sprovođenje zakona. Udarna grupa za borbu protiv terorizma, koja je imala zadatak da popravi koordinaciju između policijskih agencija radi efikasnije borbe protiv terorista, značajno je podbacila tokom prošle godine - navedeno je u izvještaju Stejt departmenta.

Profesor bezbjednosti iz Banjaluke Predrag Ćeranić kaže da je više nego neozbiljno što ni mjesecima poslije terorističkog napada u Zvorniku još nisu ni imenovani članovi Udarne i Operativne grupe za borbu protiv terorizma.

- Nažalost, priča o borbi protiv terorizma u BiH traje koliko i medijski eho nakon nekog napada. Frapantno je što se u nekim političkim strukturama umjesto o unapređenju borbe protiv terorizma vodila polemika da li je napad u Zvorniku teroristički čin ili čin krvne osvete, sve dok majka teroriste Nerdina Ibrića nije javno rekla da je bio pripadnik vehabijskog pokreta. Očito je da u BiH ne postoji politička volja svih strana da se država suoči s terorizmom na adekvatan način - rekao je Ćeranić.

Sastav grupa i zadaci

U Udarnoj i Operativnoj grupi za borbu protiv terorizma treba zajednički da djeluju Tužilaštvo BiH i sve policijske i bezbjednosne agencije u BiH.

Udarnu grupu, koja ima zadatak da se bavi strateškim pitanjima, čine predstavnici Tužilaštva i svih policijskih agencija u BiH. Model borbe protiv terorizma treba da bude realizovan putem Operativne grupe koja djeluje pri SIPA i u nju ulaze predstavnici svih policijskih agencija u BiH.


Napad na Policijsku stanicu u Zvorniku

Vehabija Nerdin Ibrić iz Zvornika 27. aprila 2015. godine na ulazu u zvorničku Policijsku stanicu ubio policajca Dragana Đurića, a zatim nastavio da puca po objektu ranivši još dvojicu policajaca. Terorista je ubijen u razmjeni vatre sa policijom.


Napad na Ambasadu SAD u Sarajevu

Vehabija Mevlid Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške više od pola sata pucao na američku ambasadu u Sarajevu i tom prilikom teško ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Uhapšen je tek kada ga je ranio snajperista.


Napad na poslanika HDZ-a BiH u Zenici

Na poslanika HDZ-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Ivu Tadića 11. aprila 2011. godine pokušan je atentat. Eksplozivna naprava slabije razorne moći aktivirana je ispod Ta

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )