FOTO: Nezavisne.com

Svi poslanički klubovi u Narodnoj skupštini RS načelno su podržali ideju da se ukine "bijeli hljeb", odnosno dobijanje plate i drugih privilegija nakon isteka mandata nekom funkcioneru.

Dok su neki rekli da će direktno podržati inicijativu koju je juče u skupštinsku proceduru uputio Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine RS i Ujedinjene Srpske, drugi su rekli da prvo moraju da se upoznaju s konkretnim prijedlozima, ali da su u principu spremni da ovu ideju podrže.

Petković je juče predstavljajući inicijativu rekao da se ona sastoji od nacrta izmjena dva zakona: Nacrta zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Nacrta zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave. U oba ova rješenja bi se, kako je objasnio, ukinuli članovi koji funkcionerima omogućavaju da platu primaju šest mjeseci nakon isteka mandata. Podsjetio je da je u prošlom sazivu 37 poslanika i delegata nakon prestanka mandata u NS RS i Vijeću naroda RS, ali i ministara koristilo "bijeli hljeb", za šta je u neto iznosu Vlada izdvojila 600.000 KM.

"Smatram da je ova privilegija nepotrebna i došlo je vrijeme da bude ukinuta", dodao je Petković i dodao da bi se sredstva mogla usmjeriti za izgradnju vrtića i opremanje škola. Istakao je da je neophodno označiti i službena vozila da bi mogla da bude kontrolisana njihova upotreba.

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, kaže da njegov klub podržava ovu ideju.

"Kompleksan je zakon i očekujem da u narednom periodu sjednemo svi i dogovorimo sve mjere koje trebaju i koje su vezane za prava i obaveze izabranih funkcionera. To nikako ne treba da bude populistička i jednokratna priča, nego definisanje svih prava i obaveza koje treba da imaju oni koje su građani birali", rekao je Žunić.

I Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a, kaže da ovu ideju podržava te ističe da političari treba da dijele sudbinu naroda koji predstavljaju.

"Ima dosta stvari koje ova vlast radi koje ne valjaju i ima dosta drugih mjera koje treba donijeti, ali podržavamo ukidanje 'bijelog hljeba' i mi ćemo se konstruktivno postaviti po tom pitanju kad to dođe na red", rekao je Stanić.

Milan Švraka, poslanik PDP-a, podsjeća da je njihov poslanički klub već jednom pokretao takvu inicijativu i da je on lično apsolutno za to da podrži i ovu, ako je dobro obrazložena.

"Političari ne treba da budu privilegovani na bilo koji način i treba da dijele sudbinu naroda. Zato sam spreman da to podržim", rekao je Švraka.

Spomenka Stevanović, šefica Kluba Demosa, takođe ističe da je njen klub za ovakav prijedlog i da je spremna da ga i lično podrži.

"Ideju apsolutno podržavam. Ovaj prijedlog može pomoći da se poboljša percepcija javnosti prema političarima. Dio građana koji se informišu putem nekih medija ima pogrešnu percepciju o nama, ali istina je uvijek negdje na sredini. Ovo je dobar način da se možda malo više približimo građanima", rekla je Stevanovićeva.

Darko Banjac, šef Kluba DNS-a, rekao je "Nezavisnim" da podržava ideju i kaže da mu je drago što će taj prijedlog doći pred narodne poslanike.

"Klub DNS-a će podržati sve ono što su realne uštede, kao i sve ono što znači smanjenje nepotrebnih privilegija", rekao je Banjac.

Maksim Skoko, šef socijalista, takođe je rekao da je spreman da podrži ovu inicijativu.

"Ne treba da postoje sve one privilegije koje imaju političari, a nemaju obični građani. Političari su u službi građana, a ne obrnuto", zaključio je Skoko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )