FOTO: srpskainfo.com

Od izlaska vojske na granicu, radi sprečavanja ulaska ilegalnih migranata u BiH – nema ništa.

Inicijativa ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o potrebi izmjena Zakona o odbrani, čime bi se pripadnicima Oružanih snaga omogućilo da obezbeđuju granicu BiH, nije naišla na podršku u Ministarstvu odbrane BiH.

To je za Srpskainfo potvrdio sam Mektić, navodeći da je pisanim putem zatražio od Ministarstva odbrane da predloži zakonske izmjene, kako bi se obezbijedio nesmetan izlazak vojske na granicu.

– O tome smo razgovarali i na sastanku u Predsjedništvu BiH kada smo raspravljali o migracijama, postigli saglasnost, ali Ministarstvo odbrane je eksplicitno protiv toga. Zbog takvog odnosa, prije svega ministarke odbrane, nema izgleda da će te zakonske izmjene uskoro biti predložene i usvojene. Lično, ne vidim razloga zašto se pripadnici Oružanih snaga ne bi mogli angažovati na granici – rekao je Mektić.

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš nije odgovarala na naše pozive, dok njen zamjenik Boris Jerinić tvrdi da izborna kampanja nije vrijeme kada se treba raspravljati o ovim zakonskim izmjenama.

– Ako se vidi koliko je malo u ovom mandatu zakona izmjenjeno i ako se uzme u obzir da smo u jeku izborne kampanje, teško da možemo govoriti o bilo kakvim mogućim zakonskim izmjenama. Doći će novi saziv parlamenta i Savjeta ministara BiH i vidjećemo hoće li se oni upustiti u te zakonske izmjene. Uostalom, Amerika ima problem sa migrantima na granici sa Meksikom skoro 30 godina i nikada pripadnici američke vojske nisu bili na granici. Uvlačenje oružanih snaga u posao Granične policije nije nigdje praksa – ističe Jerinić.

Istovremeno, član parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić ističe za Srpskainfo da je BiH od samog početka pokazala da ne može da se suoči sa rješavanjem problema migranata.

Podsjeća da će situaciju dodatno usložiti odluka EU koja planira da izvede evropske snage na granicu Unije.
– To praktično podrazumijeva da će doći na granicu prema Hrvatskoj, a to onda znači da tamo više ni ptica neće moći da prođe. S druge strane, i ostale zemlje razmišljaju slično, poput Mađarske, a i Srbija preduzma svoje mjere kako bi se zaštitila. U svemu tome, jedino BiH još nema stav niti jasan plan koji podržavaju svi kako da se iz ovog problema izađe. Dodatna težina svega toga jeste da smo u godini izbora, odnosno mjesecu pred izbore i da to može da posluži migrantima kao još veća šansa da dođu ovde – kaže Majkićeva.

Ona naglašava da će se izbori desiti 7. oktobra, ali da će konstituisanje vlasti trajati mjesecima, što ne može biti izgovor da aktuelna vlast na nivou BiH u međuvremenu ne reaguju po pitanju rješavanja migrantske krize.

– Republika Srpska je dala više od 100 policajaca za granicu i više ne može. To su ozbiljni problemi prema kojima se nijedna zemlja ne bi ponašala ovako nonšalantno – zaključuje Majkićeva.

U BiH ušlo 13.146 migranata

Prema posljednjim podacima, u BiH je od početka godine do 9. septembra Službi za poslove sa strancima prijavljeno 13.146 ilegalnih migranata, od kojih je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo 12.194, dok su 1.102 podnijela zahtjev.

Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana – 4.352, iz Sirije 1.964, iz Irana 1.843, Avganistana 1.302 i Iraka 1.175.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )