FOTO: null

Zvaničnici OHR-a, Delegacije EU u BiH i ambasada zapadnih zemalja razmatraju korake koje bi mogli preduzeti prema rukovodstvu Republike Srpske zbog donošenja odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kako saznaje Press, nije isključeno da m

Razlog za donošenje ovakve odluke, smatraju stručnjaci, moglo bi biti ono što su već u svojim komentarima poručili strani zvaničnici, a što je i ranije uvijek bilo objašnjenje za potezanje bonskih ovlašćenja - podrivanje ustavnog poretka zemlje i nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko dođe do ovakvih mjera, odnosno stavljanja na crnu listu, rukovodstvu RS moglo bi da bude zabranjeno putovanje u zemlje EU i SAD, te raspolaganje imovinom izvan BiH! Međutim, naši sagovornici ističu i da mjere zapadnih zvaničnika ne bi mogle tako lako biti sprovedene, kao što je to nekada bilo slučaj, zbog sve aktivnije uloge Rusije u BiH!


Ne dolazi u obzir

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da ne dolazi u obzir nikakvo nametanje odluka niti druge nedemokratske metode zbog odluke parlamenta. On tvrdi da predstavnici međunarodne zajednice nemaju legitimitet da odlučuju u ime legalno izabranih predstavnika Srpske i objašnjava da je NSRS odlučna da dosljedno sprovodi Dejtonski sporazum i poštuje Ustav BiH i RS.

- Ovom odlukom RS je pokazala da će se sada, a i u budućnosti, služiti isključivo demokratskim sredstvima da bi rješavala probleme. Svi oni kojima se priviđa drugačiji scenario trebalo bi da znaju da to ne bi riješilo nijedan suštinski problem, osim što bi dolilo ulje na vatru i radikalizovalo situaciju - rekao je Čubrilović.

Analitičar Vehid Šehić kaže za Press da bi bilo sramota da se nakon 20 godina preduzimaju ovakve mjere prema nosiocima vlasti na bilo kojem nivou u BiH.

- Trebalo bi spustiti lopticu i nadam se da će preovladati razum i odgovornost - istakao je Šehić.

Objasnio je i da Ustav BiH ne poznaje institut referenduma ili građanske inicijative, ali da je pored priče o referendumu, značajnije ono zbog čega se traži njegovo održavanje.

- To je stanje u sudskoj vlasti u BiH. Da postoji ustavna i zakonska mogućnost da o ovom pitanju bude raspisan referendum u cijeloj BiH, siguran sam da bi najveći dio građana izrazio nezadovoljstvo. Trebalo bi vidjeti šta je dovelo do takve percepcije - istakao je Šehić.


Odnosi Moskve i Vašingtona

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da bi eventualno potezanje za bonskim ovlašćenjima došlo u trenutku polarizacije uticaja Vašingtona i Moskve na Balkanu.

- U odnosu na početak prošle decenije, kada je bilo sličnih sankcija protiv nekih političara u RS, sada je situacija potpuno drugačija. Stav Rusije je dijametralno suprotan u odnosu na stav Ambasade SAD, EU i OHR-a. Rusija sada prvi put reaguje na način koji je RS očekivala mnogo ranije. Oni se slažu sa stavom NSRS da postoji zloupotreba Suda i Tužilaštva BiH. Sankcije koje bi eventualno uvele neke zemlje EU i SAD prema političarima iz RS koji su podržali referendum, imale bi ograničeno dejstvo i efekti ne bi bili kao prije 15 godina, kada ste nekome hladno mogli zabraniti da se tri godine bavi politikom, jer je Rusija tada ćutala - istakao je Milivojević.

On je podvukao da iz navedenih razloga, sankcije sada ne bi mogle da proizvedu efekte kao nekada, kada se veliki broj političara iz straha za sopstvenu egzistenciju i funkcije, ponašao oportunistički.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )