FOTO: Glas Srpske

Svjesni činjenice da nepredviđene nezgode u inostranstvu mogu koštati znatno više nego turistički aranžman, zbog čega se ljetovanje može pretvoriti u noću moru, sve više građana Srpske na godišnji odmor ne kreće bez polise putničkog osiguranja, za koju je u prosjeku potrebno izdvojiti od 0,50 do 3,20 KM po danu.

U osiguravajućim kućama u RS ističu da građani sve češće kucaju na njihova vrata, bilo da putuju na pet, deset ili 15 dana jer su svjesni da ih putničko zdravstveno osiguranje tokom odmora “čuva” od vanrednih troškova usljed iznenadne bolesti, saobraćajne nesreće, ugriza životinja, pada i sličnih nezgoda. Dodaju da vlasniku polise obezbjeđuju punu medicinsku pomoć u inostranstvu, naglašavajući da osiguranje ne pokriva hronične bolesti i stomatološke usluge.

U “Triglav osiguranju” kažu da porodica, bez obzira na broj članova, koja namjerava da 12 dana provede u nekoj od zemalja Evrope, za polisu treba da izdvoji 29 maraka, sa osiguravajućim pokrićem do 30.000 KM.

- Imamo i programe za Bugarsku, Tursku, Egipat i Tunis, gdje polisa za 20 dana košta 25 KM. Individualno osiguranje za te zemlje iznosi 12 maraka po osobi, dok za evropske zemlje košta 14 KM - rekao je stručni saradnik za prodaju osiguranja u “Triglavu” Slobodan Ćevriz.

Agent prodaje u “Dunav osiguranju” Milica Blagojević pojašnjava da vlasnik polise nije osiguran samo u zemlji u kojoj ljetuje već i u svim tranzitnim zemljama kroz koje prolazi.

- Iz godine u godinu sve je više osiguranika. Cijena polise po danu za zemlje Evrope i svijeta za djecu do 18 godina iznosi 0,80 KM, za one od 18 do 65 godina 1,60 KM, dok stariji od 65 godina moraju izdvojiti 3,20 maraka. Za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju cijene su niže, pa tako za djecu do 18 godina treba izdvojiti 0,50 KM po danu, oni od 18 do 65 godina plaćaju jednu marku, a stariji od 65 dvije KM - rekla je Blagojevićeva i dodala da porodicama daju popust od 25 odsto, a grupama 35 odsto.

Građani Srpske koji ne žele da plate polisu, a tokom putovanja im zatreba hitna medicinska pomoć, uz ino-obrazac koji izdaje Fond zdravstvenog osiguranja RS besplatnu zdravstvenu zaštitu mogu dobiti u 14 zemalja sa kojima BiH ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, i to Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj, Turskoj, Holandiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Rumuniji, Belgiji i Luksemburgu.

U Fondu zdravstva ističu da pokrivene troškove liječenja imaju i osiguranici koji putuju u Poljsku, Češku, Slovačku  i Veliku Britaniju, s tim da im ne treba ino-obrazac već samo pasoš BiH. 

- Da bi dobili ino-obrazac, osiguranici prije polaska na put od svog porodičnog ljekara treba da zatraže uvjerenje o zdravstvenom stanju i na osnovu tog dokumenta im izdajemo obrazac. S ino-obrascem osiguranik treba da se javi zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuje, gdje će dobiti bolesnički list koji će koristiti u slučaju ako mu zatreba neodložna zdravstvena zaštita čiji trošak snosi Fond - rekli su u Fondu zdravstva i dodali da su za prvih šest mjeseci ove godine izdali 13.908 obrazaca, odnosno 619 manje nego u istom periodu lani.

Ljekarsko uvjerenje

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se ino-obrazac ne naplaćuje, ali da osiguranici moraju platiti uvjerenje o zdravstvenom stanju koje izdaje porodični ljekar.

- To uvjerenje košta pet KM, s tim da svi oni koji su oslobođeni plaćanja participacije ne plaćaju ništa. Tu spadaju djeca do 15 godina, RVI, stariji od 65 godina i druge kategorije - rekli su u Fondu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )