FOTO: null

Belgijska policija nedavno je upozorila korisnike na potencijalne opasnosti od korišćenja tzv. proširenog lajka, odnosno nedavno predstavljenih reakcija na objave s Facebooka.

Na internetu su godinama kružile glasine da Facebook priprema opciju dislike kojom će korisnici moći da izraze svoje nezadovoljstvo i neslaganje s objavom, fotografijom ili linkom, ali Zakerberg na kraju ipak nije odabrao palac nadole, već je predstavljena mogućnost izražavanja različitih reakcija u vidu emotikona. 

Reakcijama, osim klasičnog lajka, može da se izrazi zadovoljstvo, iznenađenje, smeh, ljutnja i tuga, a iako je većina korisnika zadovoljna ovim mogućnostima, belgijska policija nedavno je upozorila korisnike na potencijalne opasnosti od ovakvog načina reakcija na objave. 

Naime, ovo je samo još jedan način na koji korisnici predaju svoje lične informacije Facebooku i oglašivačima jer na taj način Facebook može da meri efikasnost objavljenih oglasa, prenosi britanski Telegraf. 

Ako po reakcijama na objave Facebook zaključi da su korisnici dobro raspoloženi, moći će da proda oglasni prostor, uveravajući oglašivače da postoji veća verovatnoća da reaguju na njihove oglase, odnosno objave, piše u saopštenju, uz napomenu da je to još jedan razlog zašto ljudi, ako žele da zaštitite svoju privatnost, ne bi trebalo da žure s lajkovima i reakcijama na objave. 

Iz Facebooka navode da na osnovu ovih podataka kompanije sada mogu bolje da razumeju kako ljudi reaguju na njihov sadržaj i da te reakcije korisnika predstavljaju ključnu priliku za oglašivače, kao i pokazatelj lojalnosti brendovima. 

Na kritike vezane za kršenje privatnosti Zakerberg je odavno navikao jer su brojni korisnici više puta tokom godina optuživali Facebook za kršenje privatnosti. Sigurnosni stručnjaci često upozoravaju korisnike Facebooka, ali i Googlea i drugih mreža i tražilica da one nisu besplatne, već njihovo korišćenje plaćamo deljenjem privatnih podataka s tim kompanijama, odnosno s oglašivačima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )